A három komponensű influenza elleni oltás hatékonysága

2018-03-24

Kedves Betegeim!

 

Több betegem keresett meg azzal a kérdéssel, hogy az állam által ingyenesen biztosított, három influenzatörzset tartalmazó oltóanyag nem véd az influenza elleni fertőzéssel szemben.

A magyar oltóanyag teljes vírust tartalmaz inaktivált formában és így az influenza vírus burkon belüli fehérjéivel szemben is kialakul immunválasz, mely jelentős mértékű, un. kereszt immunitást indukál a típuson belüli más influenza vírus törzsek ellen. Ez az egyedi sajátosság olyan hatékonysági előnyöket biztosít a teljes vírust tartalmazó oltóanyagnak, amelyeket a többi, más technológiával előállított készítmények nem képesek elérni. A keresztimmunitási képességet számos, a nemzetközi sajtóban megjelent tudományos értékelés eredményei igazolják.

A három komponensű magyar vakcina B/Victoria törzset tartalmaz és a vírusok által kiváltott ellenanyagok közel 70%-ban gátolják a B/Yamagata szerű vírusokat, melyek nagyobbrészt okozták az idei járványt.

A praxisomban influenza fertőzésben főleg a nem oltott, túlnyomórészt 35 év alatti páciensem szenvedtek és csak elvétve fordult elő influenza fertőzés az oltott betegeknél. Ezek a páciensek részben a három, részben a négy komponensű oltást kaptak.

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy egyik influenza elleni oltás sem véd 100%-ban a fertőzéssel szemben, de rizikó csoportba tartozó egyének esetében segít megakadályozni a súlyos, akár halálos kimenetellel járó influenza fertőzést. Ebben a szezonban szerencsére egyetlen oltott páciensem sem került kórházban influenza okozta tüdőgyulladás, asztmás roham, agyvelőgyulladás vagy szívizomgyulladás miatt.

Az oltások biztonságosak és várjuk majd Önöket október végén a következő influenza elleni oltásra!

További jó egészséget kívánunk!

 

Aktuális bejegyzések
Jogosítvány hosszabbítás azonnal, akár szombaton is

Jogosítvány hosszabbítás azonnal, akár szombaton is

Manapság a legtöbb ember már az új típusú, plasztik jogosítvánnyal rendelkezik. Ez a vezetői engedély egyben személyi igazolványnak is tekinthető. Amikor megszerezzük ezt a kártyát, általában az orvosi érvényessége 10 év.


Több páciensünk jelezte, hogy nem vette észre jogosítványának lejáratát. Manapság a legtöbb ember már az új típusú, plasztik jogosítvánnyal rendelkezik. Ez a vezetői engedély egyben személyi igazolványnak is tekinthető. Amikor megszerezzük ezt a kártyát, általában az orvosi érvényessége 10 év. Leggyakrabban rendőri intézkedés közben, a rendőr tájékoztatása után...

Nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások

Nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások

A fejlődő országokba utazók az itthonihoz képest kedvezőtlenebb, esetenként veszélyes közegészségügyi – járványügyi körülmények közé kerülhetnek. Ezeken a területeken számos olyan járványos betegség endémiás, amelyek az iparilag fejlettebb országokban gyakorlatilag már nem fordulnak elő, mások viszont, a klimatikus viszonyok miatt, eleve kizárólag a trópusokon lehetnek, illetve vannak jelen.

Kapcsolatfelvétel