Szabadon beadható védőoltások

Mára már több olyan védőoltás is van hazánkban, amelyeket nem kötelező beadni a gyerekeknek, a szülők így maguk dönthetnek arról, kérik e ezek beadását( ezek térítés köteles vakcinák)
Ma már több olyan oltás is létezik, amely Magyarországon nem kötelezően beadandó, a szülők egyéni mérlegelés alapján (illetve a gyermekorvos javaslatára) kérhetik a beadást (ezek térítésköteles vakcinák).

 

Rotavírus

A rotavírus egy súlyos hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzés. Főleg kis gyerekeket, csecsemőket veszélyeztet, és olyan intenzív, hogy gyakran kiszáradást okoz, amely kórházi felvételt indokolhat. A rotavírus elleni vakcina szájon át bevehető.
 
Bárányhimlő

Bár a bárányhimlőn érdemes minél fiatalabb korban „túlesni”, a védőoltás a fertőzés kialakulásának esélyét jócskán lecsökkenti, a betegség lefolyását enyhíti és a szövődmények kialalkulását is meggátolja.
A vakcina beadását olyan, fogamzó képes nők esetén is érdemes megfontolni, akik még nem estek át a fertőzésen. Ennek oka, hogy a terhesség korai szakaszában a bárányhimlő, súlyos magzat fejlődési rendellenességeket okozhat).
 
Egyéb oltások
 
További, nem kötelező oltások még például a meningococcus, az influenza, kullancs encephalitis elleni vakcinák.
Egyes esetekben szükségszerű a betegségnek kitett egyéneket oltásban részesíteni.
Ilyen betegségek pl. a mumpsz, a hastífusz, a pertussis, a rubeola, a diphteria, a morbilli, a veszettség, a Hepatitis B, vagy a tetanusz.
 
A külföldi utazások előtt mindenképpen fontos tájékozódni az esetleges járványveszélyről és annak megfelelően a szükséges oltásokat beadatni.

Aktuális bejegyzések
Jogosítvány hosszabbítás azonnal, akár szombaton is

Jogosítvány hosszabbítás azonnal, akár szombaton is

Manapság a legtöbb ember már az új típusú, plasztik jogosítvánnyal rendelkezik. Ez a vezetői engedély egyben személyi igazolványnak is tekinthető. Amikor megszerezzük ezt a kártyát, általában az orvosi érvényessége 10 év.


Több páciensünk jelezte, hogy nem vette észre jogosítványának lejáratát. Manapság a legtöbb ember már az új típusú, plasztik jogosítvánnyal rendelkezik. Ez a vezetői engedély egyben személyi igazolványnak is tekinthető. Amikor megszerezzük ezt a kártyát, általában az orvosi érvényessége 10 év. Leggyakrabban rendőri intézkedés közben, a rendőr tájékoztatása után...

Nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások

Nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások

A fejlődő országokba utazók az itthonihoz képest kedvezőtlenebb, esetenként veszélyes közegészségügyi – járványügyi körülmények közé kerülhetnek. Ezeken a területeken számos olyan járványos betegség endémiás, amelyek az iparilag fejlettebb országokban gyakorlatilag már nem fordulnak elő, mások viszont, a klimatikus viszonyok miatt, eleve kizárólag a trópusokon lehetnek, illetve vannak jelen.

Kapcsolatfelvétel