Egészségügyi vizsgálat

Egészségügyi alkalmassági vizsgálatra szükség lehet az élet több területén: ilyen például, amikor valaki a jogosítványát szeretné megszerezni, vagy meghosszabbítani, illetve a foglalkoztatás során a törvény is előírja szigorúan. Ezek közös pontja, hogy kötelező az elvégzésük és szakorvosnak kell a felmérést elvégeznie.

Vezetői engedélyhez

Mindkét esetben bizonyos időközönként elengedhetetlen az alkalmassági vizsgálat megtétele. A jogosítvány esetében ezt az okmány hátoldalán lehet megtalálni. Amennyiben ez az idő letelik és az új kivizsgálás nem történik meg, úgy az érvényesség is lejár. Tehát nem vezethet gépjárművet az a személy, aki a meghatározott időn belül nem ismétli meg az alkalmasságit.

Kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat

Előfordulhat, hogy néhány munkáltató nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy a törvények kötelezik őket arra, hogy a munkavállalóik meghatározott időközönként alkalmassági vizsgálaton vegyenek részt. Pedig amíg ez nem történik meg, nem is kezdhetik meg a munkavégzést. Továbbá szintén a munkáltató felelőssége a kivizsgálás díjának a megfinanszírozása is.

Miből áll egy alkalmassági vizsgálat?

Munkakörfüggő, hogy milyen egészségügyi alkalmassági vizsgálatokra van szükség: a legtöbb esetben, például irodai munkavégzés során elegendő lehet a vérnyomásmérés, a cukorszint mérés, illetve a látásvizsgálat. Azok esetében például, akik sok időt töltenek el képernyő előtt, fokozott a veszélye a látásromlásnak. A munkavégzéshez kapcsolódó megbetegedések és állapotromlások kiszűrése kritikus fontosságú, hiszen a munkavégzők egészségügyi állapota hatással van a munka minőségére.

Fontos megemlíteni, hogy egy felelős munkáltatónak nem csak elemi érdeke, de kötelessége is odafigyelni dolgozóira.

Aktuális bejegyzések
Jogosítvány hosszabbítás azonnal, akár szombaton is

Jogosítvány hosszabbítás azonnal, akár szombaton is

Manapság a legtöbb ember már az új típusú, plasztik jogosítvánnyal rendelkezik. Ez a vezetői engedély egyben személyi igazolványnak is tekinthető. Amikor megszerezzük ezt a kártyát, általában az orvosi érvényessége 10 év.


Több páciensünk jelezte, hogy nem vette észre jogosítványának lejáratát. Manapság a legtöbb ember már az új típusú, plasztik jogosítvánnyal rendelkezik. Ez a vezetői engedély egyben személyi igazolványnak is tekinthető. Amikor megszerezzük ezt a kártyát, általában az orvosi érvényessége 10 év. Leggyakrabban rendőri intézkedés közben, a rendőr tájékoztatása után...

Nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások

Nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások

A fejlődő országokba utazók az itthonihoz képest kedvezőtlenebb, esetenként veszélyes közegészségügyi – járványügyi körülmények közé kerülhetnek. Ezeken a területeken számos olyan járványos betegség endémiás, amelyek az iparilag fejlettebb országokban gyakorlatilag már nem fordulnak elő, mások viszont, a klimatikus viszonyok miatt, eleve kizárólag a trópusokon lehetnek, illetve vannak jelen.

Felnőtteknek ajánlott védőoltások

Felnőtteknek ajánlott védőoltások

A védőoltások a köztudatban a gyermekek védelmére szolgáló beavatkozásként élnek, ám számos olyan védőoltás létezik, melyek a felnőtteket veszélyeztető fertőzések ellen nyújtanak immunitást.  

A védőoltások szükségessége

A védőoltások szükségessége

A fertőző betegségek kialakulásának megelőzésére a legjobb módszer a védőoltások alkalmazása. Számos, ma már kötelező védőoltással kivédhető betegség pár évtizede még sok ember életét követelte és rettegtek tőlük.


 

Kapcsolatfelvétel