Üzemorvosi vizsgálat, üzemorvos

Frissítve: 

Magyarországon a munkavédelemről szóló 1993.évi XCIII. törvény kimondja, hogy milyen szervezeti és tárgyi feltételei vannak az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés megteremtésének. A törvény szabályozza, hogy a cégeknek kötelezően biztosítania kell, hogy a munkavállalók üzemorvosi vizsgálaton vegyenek részt. Ez abban az esetben is elengedhetetlen, ha csak egy dolgozóról van szó.

Mire kell számítani az üzemorvosnál?

A vizsgálat lényege, hogy ellenőrizzék az alkalmazottak egészségi állapotát, elsősorban preventív jelleggel. Mielőtt munkába állna egy dolgozó, a szakorvos alaposan elvégez egy általános vizsgálatot, amelyből levonja a következtetéseket és, ami alapján meghatározza, hogy milyen rendszerességgel kell megismételni. Kiemelkedően fontos, hogy erről az új munkavállalók is megkapják a megfelelő tájékoztatást, valamint kellően informatív tanácsot kapjanak a munkával kapcsolatos higiéniai kérdésekkel, védőeszközökkel kapcsolatban.

Soron kívüli üzemorvosi vizsgálat

Üzemorvosi vizsgálat a rendelőbenAbban az esetben, ha eszméletvesztéssel járó munkabeleset történik, vagy munkahelyi okokból eredő rosszullétek jelentkeznek, kérhető soron kívüli üzemorvosi vizsgálat. Akkor is lehet ezzel a lehetőséggel élni, ha akut foglalkozási megbetegedés alakul ki, esetleg ha több mint 30 napig fennáll a keresőképtelenség. Elengedhetetlen igénybe venni, ha rendszeresen rákkeltő anyagokkal dolgoznak és érintkeznek a munkavállalók, valamint ha a munkavégzés során hosszan tartó megbetegedés lép fel. A munkaviszony megszűnésével szükséges a záró üzemi vizsgálat elvégzése.

Munkahelyi veszélyforrások és balesetek

Az üzemorvos feladati közé tartozik, hogy kivizsgálja az expozíciós eseteket, munkabalesetek bekövetkezésének okait, és a foglalkozás következtében kialakult megbetegedéseket. Részt vesz a munkahelyi veszélyforrások kiderítésében és megfelelően felkészíti az alkalmazottakat a helyes elsősegélynyújtásra. Segít feltárni a munkakörnyezeti kóroki tényezőket (fizikai, kémiai, biológiai, pszichoszociális, ergonómiai), valamint hogy milyen munkahelyi megterhelésekre számíthatnak a munkavállalók. Fontos elmondania, hogy milyen módszerek szükségesek ahhoz, hogy ezek egyáltalán ne legyenek káros hatással az egészségre.

A vizsgálatból könnyen megállapíthatóak a leggyakoribb megbetegedések, bőrbetegségek és a különböző fertőző betegségek. Kiszűrhetőek a munkahelyi stresszel kapcsolatos tényezők, valamint olyan károsodások, amelyeket vibrációs-, ionizálós sugárzás okozott, vagy egyéb légzőszervi problémákhoz vezetett. Ezek főleg olyan férfiakra jellemzőek, akik évtizedekkel ezelőtt zárt bányaterületeken dolgoztak.

Az EU országaiban a GDP 4 százalékos vesztesége a munkahelyi stressznek köszönhető. Magyarországon ez az összeg évi 1000 milliárd forintot jelent, a 27 uniós tagállam tekintetében pedig több mint 500 milliárd euró.

Az üzemorvosi vizsgálatoknak jóvoltából, lényegesen kevesebb lesz a betegségek miatti hiányzások száma, ami hozzájárul a hatékonyabb munkavégzéshez.

Árajánlat kérés

 

Az alábbi online formon keresztül is lehetősége van árajánlatot kérni szolgáltatásaink igénybevételére.

 

KÉRJÜK, HOGY AZ ALÁBBI MEZŐK MINDEGYIKÉT SZÍVESKEDJEN KITÖLTENI!

 

Az alábbi online formon keresztül is lehetősége van időpontot foglalni szolgáltatásaink igénybevételére.

(Amennyiben telefonon szeretne időpontot foglaltatni, kérjük hívja a 06 20 356 4353 telefonszámot!)

A megadott (telefonos) elérhetőségén visszahívjuk Önt és fixáljuk a pontos időpontot, ezért kérjük, olyan telefonszámot adjon meg, amelyen el tudjuk érni.

Az időpont igénylés csak akkor tekinthető foglalásnak, amennyiben visszaigazoltuk azt. Ha 24 órán belül nem kap tőlünk választ, kérjük lépjen velünk kapcsolatba egyéb elérhetőségeinken keresztül.

- See more at: http://www.budaioltokozpont.hu/online-idopont-elojegyzes#sthash.F8UdoBWf.dpuf
Időpont előjegyzés
Visszahívjuk
A megadott (telefonos) elérhetőségén visszahívjuk Önt és fixáljuk a pontos időpontot, ezért kérjük, olyan telefonszámot adjon meg, amelyen el tudjuk érni.
Időpont egyeztetés
A pontos időpontot minden esetben egyeztetjük Önnel a fent megadott telefonszámon.

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat

A foglalkozás egészségügyi vizsgálat elrendelését hazánkban rendelet szabályozza és minden munkáltató és munkavállaló számára kötelező rendelkezéseket tartalmaz. Ennek célja, hogy feltérképezze: a munkavállalók egészségügyileg alkalmasak-e az adott munkakör folyamatos végzésére, folytatására.

A felmérés során ki kell kérdezni a munkavállalót korábbi betegségeiről, és előző munkahelyeinek körülményeiről, környezetéről. Ezt követi egy átfogó fizikai vizsgálat, mint például vérnyomásmérés, látás- és hallásvizsgálat (szűrő audiométerrel végezzük a vizsgálatot, ha az illető zajos munkahelyen dolgozik), továbbá idegrendszeri kivizsgálás. A Budai Magánorvosi Centrumban szakképzett üzemorvos végzi el ezeket a feladatokat.

Munkahelyi stressz felmérése

Kiemelkedő módon ügyelünk az általános felméréseken túl a munkahelyi stressz feltérképezésére, illetve az ezzel összefüggésben álló depresszió, vagy szorongás felderítésére. Ezek ugyanis amellett, hogy drasztikusan csökkenthetik egy munkavállaló termelékenységét, komoly pszichés problémákhoz, később pedig életvezetési gondokhoz vezethetnek.

Jóga depresszió ellen

Azon munkavállalóknál, ahol ezek a problémák felmerülhetnek, javasoljuk a további kezeléseket, amelyek megszüntethetik a panaszokat. Ilyen lehet a rendszeres testmozgás, amely bizonyítottan csökkenti a stresszt, vagy a jóga. Szükség esetén pszichoterápiás kezelést is alkalmazunk, ha az életmódváltás nem bizonyul elégségesnek.