Covid

Üzemorvosi vizsgálat

Főoldal |Szolgáltatásaink |Üzemorvosi vizsgálat

Üzemorvos, foglalkozás-egészségügyi vizsgálat

Társadalmi szinten jelentős többlet terhet jelent a testi-lelki jól-létet egyaránt megterhelő, tartósan fennálló feszültség, fizikai és szellemi kimerültség. A munkahelyi leterheltségnek és a stresszes mindennapoknak egészségkárosító hatása van nemcsak a pszichés és pszichoszomatikus, de a krónikus betegségek kialakulásában is. Dr. Torzsa Péter, a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa, egyetemi docens a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet:

Mi a célja a munkaalkalmassági vizsgálatnak?

A munkaalkalmassági vizsgálat célja annak eldöntése, hogy az illető alkalmas-e az adott munkakör betöltésére, illetve folytatására. Egy ilyen felmérés – amellett, hogy a munkavállalót kikérdezzük a korábbi betegségekről és munkahelyi ártalmakról – a következőket tartalmazza:

  • fizikális vizsgálat
  • vérnyomásmérés
  • látásvizsgálat (látásélesség, színlátás)
  • hallásvizsgálat (zajos munkahely esetén szűrő audiométer használatával)
  • idegrendszeri vizsgálat

A foglalkozás-egészségügyi szakorvosnak főként preventív, megelőző szerepe van, ellenőrzi a munkavállalók egészségi állapotát. Munkába állás alkalmával elvégzi a munkavállaló előzetes vizsgálatát, melyet meghatározott időközönként időszakos vizsgálat követ. Az új munkavállalókat tájékoztatja az egészségügyi és munka-higiénés kérdésekről, ellátja tanácsokkal az egyéni védőeszközökkel kapcsolatban, meghosszabbíthatja a munkavállaló jogosítványát, védőoltásokat ad be. Az egészségügyi kiskönyvhöz kötött munkakörökben kötelező a 3 hónapnál nem régebbi tüdőszűrő lelet bemutatása és a bőr vizsgálata. A vizsgálati eredmények kiértékelése után a munkavállaló orvosi tanácsadásban részesül, majd az alkalmassági vizsgálat eredményéről a munkáltató elsőfokú alkalmassági véleményt kap.

Dr. Torzsa Péter profilkép

Az üzemorvosi vizsgálat menete

Az üzemorvosi vizsgálat átlagos időtartama 20-25 perc, de függ a munkakörtől, a páciens krónikus betegségeinek számától. A munkaköri alkalmassági vizsgálat során felismerhetjük a munkavállaló magas vérnyomását, cukorbetegségét, látásromlását. Azok esetében, akik képernyő előtt dolgoznak, a látásromlásra, annak időben történő felismerésére nagyon oda kell figyelni. ismert tény, hogy mind a daganatos, mind a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában szerepet játszó rizikófaktorok egy része befolyásolható, fontos, hogy ezen tényezők meglétét felkutassuk, a betegségek kialakulásának valószínűségét felmérjük, majd a kiiktatható rizikófaktorokat megszüntessük – hangsúlyozza Dr. Torzsa Péter. – Magánorvosi Centrumunkban lehetőség van különböző szűrőprogramok igénybevételére is. Szakorvosaink összehangolt munkával pár óra alatt felmérik a munkavállaló fizikai állapotát, terhelhetőségét és a rizikófaktorait. programjaink nem csak menedzsereknek szólnak, pácienseink széles palettából választhatják ki a számukra legideálisabbat. Ne feledjük, hogy személyre szabott tanácsokkal, életmód változtatással megelőzhetjük a krónikus betegségek és a szövődmények.

üzemorvos - üzemorvosi vizsgálat

Üzemorvos – üzemorvosi vizsgálat minden kategóriára

Foglaljon időpontot üzemorvosi vizsgálatra

Foglaljon időpontot további ellátásainkra a lenti elérhetőségeken, vagy küldjön üzenetet!

06-20-356-4353 info@budaimaganrendelo.hu