Covid

Hajózási orvosi vizsgálat, hajóvezetői engedély

A hatályos jogszabályok alapján hajózási szolgálatot az a személy láthat el, illetve kedvtelési célú vízijárművet az a személy vezethet, akinek az egészségi alkalmasságát a rendeletben meghatározott orvos megállapította. A vizsgálatot kizárólag a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás nyújtására jogosult orvos végezheti, az alkalmassági iratokat ő adhatja ki.

Belvízi hajós vizsgálatok térítési díjai

  • Belvízi hajóorvosi vizsgálat + hajóorvosi minősítés: 25.000 HUF

I. és II. osztályú tengeri kedvtelési célú tengeri vízijármű-vezetők alkalmassági vizsgálata

  • az egészségi alkalmasság vizsgálata +hajóorvosi minősítés: 35.000.- Ft

III. és IV. osztályú tengeri kedvtelési célú tengeri vízijármű-vezetők

  • az egészségi alkalmasság vizsgálata +hajóorvosi minősítés: 25.000.- Ft

Tengerész-Orvosi vizsgálatok díjai

  • Az Aida, Carnival, Royal, Norwegian, Seabourn és a 35 Hajós Társaság által előírt Tengerész-orvosi Vizsgálatok díjai a Hajós Társaságok eltérő egészségi követelményeitől, valamint a betölteni kívánt pozíciótól függenek (pl. nem mindegy, hogy CASINO vagy FOOD HANDLER esetleg MUSICIAN lesz a beosztás) és más lesz az előírt vizsgálatok mennyisége és így a díja NEW HIRE és RETURNING CREW esetén.

    Függhetnek a díjak a jelölt életkorától és a hajó útvonalától is, mert lehet, hogy oltások is szükségesek a munkavállaláshoz.

    Ezért a Tengerészorvosi Vizsgálatok díjait a TÁRSASÁGOK előírt VIZSGÁLATI PROTOKOLLJA, a POZÍCIÓ és a HAJÓ ÚTVONALA alapján kérésre majd email-ben adjuk meg.

Hajóorvos -kapitány
Hajózási orvosi vizsgálat

Milyen papírokra van szükség, ha igazoltat a vízirendőr?

A Hajózást illetően számos tévhit kering szerte a világban, amelyek elsősorban szájhagyomány útján terjednek. Sokszor felmerül a kérdés, hogy legyen-e nálunk vízijártassági igazolvány vagy ne, esetleg hajólevél? De az is sokakban kétséget hagy, hogy elegendő-e ezek másolata vagy kérhetik az eredetit? A kártya formátumú képesítésnek is a tarsolyunkban kell lennie, illetve az érvényes orvosi alkalmassági igazolásnak? Cikkünkben most ezekre a kérdésekre keressük a választ és kitérünk egy kicsit a közlekedési szabályokra is. Ezáltal reméljük, hogy olvasóinknak segítünk eligazodni a témában és könnyen megértik az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, így megelőzhetőek a félreértésekből adódó kellemetlen eljárások.

A rendőrség weboldalán az van feltüntetve, hogy 2023. január 1-től nem számít jogsértésnek, ha valakinél nincs kéznél a jármű vezetésére feljogosító vezetői engedély és a forgalmi, a rendelkezéseknek megfelelő esetekben.

A hajós társadalomban tehát jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon a vízen történő közlekedésre is ez vonatkozik?

Eredeti hajólevél legyen nálunk vagy ne?

Ugyanúgy, mint a közúti, a vízen történő közlekedés is szabályozott. A Hajózási szabályzat lényegében a vízi KRESZ, ami több mellékletet is tartalmaz, találhatunk benne általános részt, belvízi részt, ez külön kitér a Balaton-i hajózási szabályokra is.

Az szerepel a szabályzat előírásában, hogy az okmányok eredeti példányát kell a fedélzeten tartani és az illetékes hatóságok képviselőinek fel kell mutatni, amennyiben felszólítanak erre.

A kedvtelési célú kishajónak vagy sporthajónak a Hajólevél a hivatalos okmánya, amit a Hajózási Hatóság állít ki, ennek eredeti példányát pedig a hajón kell tartani közlekedés közben. Mivel a jogszabályok egyértelműen okmányra utalnak, ezért az a másolat sem lesz a rendőr számára elfogadható, amit közjegyző is hitelesített.

A helyzet mondhatni ugyanaz a „hajós jogsit” illetően…

A rendelet szerint a hajó vezetőjének a hajón kell tartania a képesítő okmány eredeti példányát, még akkor is, ha kedvtelési céllal közlekedik. A hajózás szabályaiban tehát nincs változás, ezáltal a hajólevélnek és a képesítés eredeti példányának a fedélzeten kell lennie.

Az érvényes orvosi igazolás is legyen nálunk?

Az orvosi alkalmassági vizsgálat során mérik fel, hogy a hajóvezető tudja-e biztonságosan irányítani a hajót, és nem jelent-e veszélyt sem magára, sem másokra. Ez a vizsgálat általában több különböző területet foglal magába, beleértve a látás, a hallás, a motoros képességek és a kognitív funkciók ellenőrzését.

A látás vizsgálata azért fontos, mert a hajóvezetőnek elengedhetetlen a jó látás mind rövid, mind hosszú távon, hogy időben észrevegye a potenciális akadályokat és veszélyeket.

A színek felismerése ahhoz szükséges, hogy a kormányt irányító felismerje a különféle navigációs jeleket és jelzőfényeket, melyek gyakran színkódoltak, azaz különféle színekkel jeleznek a hajókapitányoknak.

A hallás vizsgálata során azt ellenőrzik, hogy a hajóvezető jól hallja-e a fontos hangjelzéseket, amelyek segítenek a navigációban, vagy a veszélyek időben történő felismerésében.

A motoros képességek és a kognitív funkciók vizsgálata pedig azt biztosítja, hogy az illető személy jó reflexekkel rendelkezik, pontosan tudja irányítani a hajót és mentálisan is kellően stabil ahhoz, hogy ellássa a navigációt, valamint jó döntéseket hozzon váratlan helyzetekben.

Az orvosi alkalmassági vizsgálat és az orvosi igazolás tehát egy olyan orvos által kiadott dokumentum, amely megerősíti, hogy a hajóvezető megfelel az egészségügyi és fizikai követelményeknek. Ez a dokumentum nélkülözhetetlen a hajós jogosítvány megszerzéséhez.

A fentiekből fakadóan a hajóvezetés egyik fontos feltétele az egészségügyi alkalmassági vizsgálatról kiállított igazolás. Több fajta kedvtelési célú kishajó-vezetői bizonyítvány került ma már forgalomba, amelyek egy darabig használhatóak is, de ezt még a későbbiekben kifejtjük.

A régebben kiállított belvízi kedvtelési képesítő okmányok papír alapúak voltak, amelyekre az orvos, aki végezte a vizsgálatot, ráírta az érvényességi időt, amit a tulajdonos bármikor ellenőrizhetett.

2014. január 1-től ilyen okmányokat viszont már nem adnak ki, hanem hivatalos nevén: NEMZETKÖZI KEDVTELÉSI CÉLÚ HAJÓVEZETŐI BIZONYÍTVÁNY-t állítanak ki.

A műanyag kártya adattartalma a rendelet 6. számú mellékletében szerepel. A 11-es szól az érvényességi időről. A jogszabály úgy szól, hogy két paraméter határozza meg ezt az időszakot, ami maximum 10 év lehet, de függ az orvosi alkalmassági vizsga érvényességi időtartományától is. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatban előfordulhat olyan eset, amikor a kártya még érvényes, de az orvosi alkalmassági végső határideje már elmúlt. Ilyenkor a hajós jogsi érvényessége is megszűnik.

Egy kis könnyítés a hajósoknak, hogy nem kötelező az orvosi igazolást maguknál tartani. A jogszabály ugyanis azt írja elő, hogy az orvosi vizsgálat után el kell menni a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpontba, ahol a hatóság nyilvántartásba veszi azt a tényt, hogy az illető orvosilag alkalmas a hajóvezetésre. Ezt az információt egy rendőr bármikor le tudja kérni igazoltatás során, így nincs szükség ennek bizonyítására, egyéb dokumentumra.

Mi lesz azokkal, akik 2014 előtt szerezték meg a hajós jogsijukat?

A korábban kiállított vezetői engedélyek 2022.12.31-én végleg elveszítették az érvényességüket, így idéntől már kizárólag kártya alapú hajós jogosítványt lehet használni. Aki nem váltotta még ki az új formátumot, de szeretne az idei hajózási szezonban vízre szállni, annak javasolt minél hamarabb lépnie.

Annak azért érdemes utánanézni, hogy a fentiek a cikk olvasásának a pillanatában helytállóak-e, ugyanis az olvasott információkat a 2023.01.01-én érvényes rendelkezések alapján írtuk le.

Foglaljon időpontot hajózási orvosi vizsgálatra

Foglaljon időpontot további ellátásainkra a lenti elérhetőségeken, vagy küldjön üzenetet!

06-20-356-4353 uzemorvos@budaimaganrendelo.hu