Covid

Munkaalkalmassági vizsgálat

Mikor kell munkaalkalmassági vizsgálat?

Nincs olyan munkakör, ahol a dolgozóknak ne lenne szüksége bizonyos képességekre ahhoz, hogy feladataikat gördülékenyen el tudják látni. Vannak munkakörök, ahol még speciálisabb feltételeknek szükséges megfelelni. Hazánkban rendelet is előírja, hogy a munkavállalóknak át kell esniük orvosi alkalmassági vizsgálaton. A vizsgálat fő célja kideríteni, hogy a dolgozó bírni fogja-e a munkával járó fizikai, szellemi terhelést, illetve, hogy nem-e veszélyezteti testi, lelki épségét. Előfordulhat, hogy az érintett személy szenved olyan betegségben, ami állandó foglalkozás-egészségügyi ellenőrzést igényel. Amennyiben az kerül megállapításra, hogy képes rá, úgy gond nélkül betöltheti a munkakört.munkaalkalmassági vizsgálat

Milyen szabályok vonatkoznak a munkaalkalmassági vizsgálatra és mi történik, ha valaki kihagyja?

A folyamatot meghatározza a munkavállaló és a munkáltató együttműködése. A vizsgálat a munkáltató számára jelent kötelezettséget. Az első lépés, hogy a munkavállaló leegyeztesse a vizsgálat időpontját a dolgozóval, majd kitöltse a „beutalás orvosi alkalmassági vizsgálatra” elnevezésű formanyomtatványt. A munkavállaló feladata, hogy az előre egyeztetett időpontban jelen legyen abban az egészségügyi intézményben, amelyet kijelöltek a számára. Amennyiben a vizsgálaton való részvételt elmulasztja, annak következményei lesznek, ugyanis jogszabályok is előírják, hogy ilyenkor alkalmatlan minősítést kell kapnia, ezáltal a munkába sem állítható vissza. Ha olyan dolgozóról van szó, aki már eleve állományban van, akkor addig őt is el kell tiltani a munkakörétől, amíg a vizsgálaton részt nem vesz.

Melyik fél fizeti a vizsgálatot és mi tartozik még a munkáltató feladatai közé?

A munkáltató kötelessége, hogy biztosítsa az ideális körülményeket a munkavégzéshez. Ez főleg azt takarja, hogy meg kell teremtenie azt a közeget, ami nem jelent veszélyt az egészségre nézve és biztonságos. Továbbá, a jogszabály azt is magába foglalja, hogy a munkáltató köteles elvégeztetni az előírt munkaköri alkalmassági vizsgálatot, amelyet meg is kell finanszíroznia. A vizsgálat végbe mehet külső egészségügyi szolgáltatónál vagy a munkáltató által működtetettnél.

Miből áll a vizsgálat és milyen fajtái vannak?

A munkaköri alkalmassági vizsgálatnak több fajtája is van. Az egyik az előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálat, amire a munkavégzés megkezdése előtt szokott sor kerülni. De akkor is ezt végzik el, ha a munkavállaló új munkakörbe kerül, esetleg a munkakörülményeiben jelentős változások mentek végbe.

A munkaalkalmassági vizsgálatot bizonyos idő elteltével szükséges megismételni, ezt hívják időszakos munkaköri alkalmassági vizsgálatnak. Az idősödő munkavállalóknál évente meg kell ismételni a vizsgálatot, de a fokozott terheléssel és baleseti veszéllyel járó munkakörben dolgozóknál is fontos ezt meghatározott gyakorisággal megtenni.

Adódhatnak helyzetek, amikor soron kívül is elvégzik a vizsgálatot, ilyen lehet, ha például a munkavállaló hirtelen lebetegszik és a betegség összefüggésbe hozható a munkájával, vagy mondjuk fél évig szünetelt a munkaviszonya, de nem egészségügyi okok miatt.

A záróvizsgálatot a munkáltató kezdeményezheti, ha például a dolgozó éveken át rákkeltő anyagokkal foglalkozott vagy mondjuk nagy a valószínűsége, hogy idült foglalkoztatási betegséget kapott. Az orvos a vizsgálatok befejeztével 3 minősítés közül adhatja az egyiket, tehát a páciens lehet alkalmas, ideiglenesen alkalmas vagy nem alkalmas. Megeshet, hogy a munkavállaló az eredménnyel nem ért egyet, ilyenkor kérhet beutalást másodfokú munkaalkalmassági vizsgálatra, hogy felülvizsgálhassák.

Hogyan is zajlik maga a vizsgálat?

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálat ideje függ az adott munkakörtől, de átlagosan 20-25 percet vesz igénybe. A pácienst a szakorvos alaposan kifaggatja korábbi betegségeiről és a munkahelyi ártalmakról. Ezen kívül fizikális vizsgálatra, vérnyomásmérésre, hallás- és látásvizsgálatra, illetve idegrendszeri vizsgálatra is sor kerül. Az üzemorvos feladata, hogy tanácsokkal is bőven ellássa betegét, például a munka-higiénés kérdésekkel vagy a védőeszközökkel kapcsolatban.

Miként jelentkezhetünk a vizsgálatra?

Mint már említettük a munkáltató dolga, hogy kitöltse a formanyomtatványt, ami a beutaláshoz szükséges, majd egyezteti a vizsgálat időpontját a dolgozóval. Miután sor került az egészségi állapot felmérésére és az orvos alkalmasnak tartja a munkavállalót, gond nélkül elláthatja a munkaköréhez kapcsolódó feladatait.

Mi kell a vizsgálat elvégzéséhez?

Néhány hivatalos okmányt fel kell mutatnunk a szakorvosnak, amelyek okvetlen álljanak rendelkezésre. Személyi igazolvány, TAJ-kártya és a kitöltött formanyomtatvány legyen a dolgozó birtokában, ezen kívül kérhetik a korábbi laboreredményeket, leleteket, zárójelentéseket, tüdőszűrő vizsgálat eredményét, egészségügyi kiskönyvet, illetve a védőoltásokat tartalmazó kiskönyvet.

A foglalkozás egészségügyi vizsgálat tehát alkalmas arra, hogy hatékonyan kiszűrjék azokat az egészségügyi problémákat, amelyek nagy gyakorisággal fordulnak elő. Ha az orvos problémát észlel, további vizsgálatokat is elrendelhet a pontos diagnózis megállapításához.