Oltóközpont

Budai Oltóközpont

Évente minden tizedik utazó megbetegszik valamilyen betegségben az utazása során, illetve minden tízezer utazóból egy meghal egy külföldi nyaralás alatti megbetegedés miatt. A világon évente több millió hepatitises, maláriás és hastífuszos megbetegedést regisztrálnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatásai alapján.

Utazás előtt érdemes utánanézni, hogy az adott ország milyen egészségügyi veszélyeket rejt és ennek tudatában dönteni a felkészülésről.

Sajnos Magyarországon is előfordulnak olyan járványok, amelyekben a fertőző forrás valószínűsíthetően egy utazó lehetett. Gondoljunk csak a hepatitis A és B fertőzésekre, amelyeknek hátterében akár egy mediterrán nyaralás is állhat.

Az étellel, vízzel, légutakon vagy egyéb módon terjedő betegségek az utazók tömegét veszélyeztetik. Ezek megelőzése védőoltással lehetséges.


VÉDŐOLTÁSOK, VAKCINÁK ÉS ÁRAIK →

 


Ha külföldre utazik, tájékozódjon és gondoskodjon a kötelező / ajánlott védőoltásokról!

19 betegséggel szemben van aktív immunizációra lehetőség Magyarországon, melyek közül elsősorban utazással kapcsolatos a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltások. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus (tüdőgyulladás) és az influenza elleni oltásokkal.

Az utazással kapcsolatos oltások és tanácsadás egészségügyi szolgáltatás (1997. évi CLIV. tv. 57. (2) c) pont), a térítés összege hasonló minden regionális ÁNTSZ, valamint a főváros oltóközpontjaiban. Az utazással kapcsolatos oltásokra nem vonatkozik a közgyógy-ellátási kedvezmény. Az árak a mindenkori gyógyszeráraknak megfelelően változhatnak.

Fehérvári úti rendelőnkben az utazásokkal kapcsolatos kötelező / ajánlott védőoltásokon kívül több betegség megelőzését szolgáló védőoltással is állunk rendelkezésére, előre egyeztetett időpontban.


Online időpont előjegyzés

Az alábbi online formon keresztül is lehetősége van időpontot foglalni szolgáltatásaink igénybevételére.

(Amennyiben telefonon szeretne időpontot foglaltatni, kérjük hívja a 36 20 288 7248 telefonszámot!)

A megadott (telefonos) elérhetőségén visszahívjuk Önt és fixáljuk a pontos időpontot, ezért kérjük, olyan telefonszámot adjon meg, amelyen el tudjuk érni.

Az időpont igénylés csak akkor tekinthető foglalásnak, amennyiben visszaigazoltuk azt. Ha 24 órán belül nem kap tőlünk választ, kérjük lépjen velünk kapcsolatba egyéb elérhetőségeinken keresztül.


Hepatitis A (Vírusos májgyulladás)

fertőző májgyulladás, melyet a vírus A típusa okoz

Bárhol, bármikor fertőződhetünk. Világszerte előfordul. A trópusi országokban jellemzően már kisgyermek kórban átvészelik a betegséget, aminek következtében egy életre szóló védettség alakul ki. Az elmúlt években több hazai járvány is előfordult. Magyarország közepesen fertőzött terület, a felnőtt lakosság jelentős része /70% felett/ fogékony. Kezdeti szakaszában nem lehet elkülöníteni a tünetek alapján egyéb vírusos /B, C, E, / májgyulladásoktól. A betegség terjedésének kedvez a nem megfelelő higiénés színvonal.

Kórokozó, terjedés:

HAV, vírus okozza. Fekális-orális terjedés a jellemző rá. A székletben jelen levő nagyszámú kórokozó, / tünetmentes időszakban is ürül a leendő betegből/ kerül más ember tápcsatornájába. Gyakran széklettel szennyezett víz, azzal locsolt zöldség, gyümölcs, kézmosás elmulasztása lehet a megbetegedés oka. Bizonyos tengeri élelmiszerek /rák, kagyló/ is fertőzöttek lehetnek. A vírus nagyon ellenálló.

Tünetek, szövődmények:

A vírus ürítése 2 héttel a tünetek megjelenése előtt már jelen van. Ez komoly rizikó a betegség terjedése szempontjából. A lappangási idő 15-50 nap szokott lenni. Általában enyhe lefolyású, gyakran tünetmentes lehet. Ritkán fulmináns a fertőzés, egyébként egészséges személy esetén.

Kialakulhat: láz, hasmenés, sárgaság, hasi panaszok, fehér széklet, sötét vizelet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság. Jellemző lehet a javulást követően egy ismételt tünetekkel tarkított periódus. Korábban ismert májbetegség esetén lényegesen rosszabb prognózis várható.

Védettség:

Endémiás országba történő utazás esetén különösen javasolt védelmet kialakítani, hiszen egy gyakori betegségről van szó. 1éves kór felett itthon is érdemes gondolni a vakcinációra. Oltási sortól függően 20 éves védettség is kialakítható, létezik hepatitisz B-vel kombinálva is ,de ezt csak akkor célszerű választani, ha legalább 6 hét van még indulásig.

Fontos: Endémiás területre történő utazáskor : elkerülendő az utcai élelemiszer árus, a jégkocka, a fagylalt. Gyümölcs zöldség lehetőség szerint pucolva, hámozva kerüljön elfogyasztásra. Fontos a tiszta kéz, evésnél is!

Hepatitis B (vírusos májgyulladás)

A „csendes gyilkos”.

Az 1985 után születettek kötelező védőoltásként már megkapták a vakcinát és elvben egy életen át tartó védettséget élveznek.

Kórokozó, terjedés:

A betegséget egy rendkívüli módon ellenálló vírus okozza, amely a testnedvekben lehet jelen /vér, nyál, spermium, hüvelyváladék/. Nálunk elsősorban szexuális úton terjed, de egy rosszul sterilizált orvosi eszköz is okozhat betegséget. A fejlődő országokban gyakran már születéskor megfertőződik a baba. Tetoválás, testékszer felhelyezése, kábítószer használók esetében a közös tű használata komoly veszélyforrást jelent.

Tünetek, szövődmény:

Jellemzően tünetmentesen válik valaki krónikus hordozóvá, és sajnos az érintett személy fertőzhet, anélkül, hogy tudatában lenne. A vírus hordozás hosszútávon elpusztítja a májsejteket, annak helyét kötőszövet tölti ki, annak fontos élettani funkciója kiesik. Daganat kialakulása is gyakori következménye a betegségnek. Mindkét esetben a terápiás lehetőségek korlátozottak, nem orvosolják a kiváltó okot.

Védettség:

Az oltás utazástól függetlenül is mindenki számára javasolt, különösen, ha szexuálisan aktív. A fejlődő világban sajnos komoly gondot jelent a betegség. Nálunk a kismamákat szűrik, a születendő gyermek egészsége érdekében. Utazás kapcsán egy nem várt orvosi beavatkozás jelenthet komoly kockázatot.

Sorozat oltás, alap esetben 6 hét szükséges a védettség kialakításához. Létezik gyorsított séma is, 0.7.21. napokon történik az szúrás. Az oltóanyag kombinációban is elérhető. Alkalmazása akkor javasolt, ha megfelelő idő áll rendelkezésre még az indulás előtt. Ellenkező esetben nem leszünk hepatitisz A-re sem védettek.

Minden esetben 1 plusz oltással /fél év múlva legkorábban, gyorsított sor esetén 1 év/ egy életre szóló immunitást lehet kialakítani.

Tiphus abdominális (Hastifusz)

Hazánkban gyakorlatilag csak importált esetekkel találkozunk évtizedek óta. A föld lakosságának harmada azonban jelenleg is olyan területen él, ahol a betegség komoly járványokat képes okozni.

Kórokozó, terjedés:

Baktérium okozza, /S. Typhi 80%, S. paratyphi 20%- ez ellen nincs védőoltás/, a beteg, vagy tünetmentes hordozó székletében van jelen a kórokozó. A fekáliával szennyezett étel, ivóvíz, tárgyak, piszkos kéz fontos közvetítői a betegségnek. A rossz közműellátottság, nem megfelelő higiénés körülmények szinten komoly kockázati tényezőt jelentenek.

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 3-30nap, átlagosan 2 hét.

A tünetek lehetnek: emelkedő láz, bevezető légúti tünetek, bőrkiütés, ködös tudatállapot, lépmegnagyobbodás, hasmenés, /hiányozhat/ bélperforáció.

Védettség:

A vakcina 3 évig véd, a beadást követően 14 nappal védett az illető. Az orális oltóanyag nem törzskönyvezett hazánkban.

Fontos a higiénés rendszabályok betartása, a paratyphusz ellen csak így védekezhetünk.

Meningococcus meningitis (Járványos agyhártyagyulladás)

Jellemzően a 25 év alatti korosztály érintett. Afrika szubszaharai régióiban komoly erőfeszítések történnek a betegség megfékezésére. Ritka, de nagyon súlyos kórkép. Immunsérültek, lépeltávolított személyek fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Kórokozó, terjedés:

A betegséget egy tokos baktérium okozza, melynek a következő alcsoportjai képesek súlyos betegséget okozni: A, C, W135, Y, B. Cseppfertőzéssel, direkt kontaktussal terjed. Szerepe van a közös pohár és evőeszköz használatnak, köhögésnek vagy a csókolózásnak is. Afrika szubszaharai régióiban komoly erőfeszítések történnek a betegség megfékezésére. /A típus/ A terjedésében kulcs szerepe van a hordozói állapotnak, mely zárt közösségekben kiemelkedően magas lehet /kollégium/.

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 2-10 nap, de akár pár óra alatt is lélegeztető gépre kerülhet a fertőzött személy. A kezdeti tünetek nem ismerhetőek fel biztosan, de fokozottan kell figyelni, ha ezeket tapasztaljuk: hirtelen láz, fejfájás, rossz közérzet, esetlegesen kialakuló fényérzékenység, hányinger, hányás, tarkó kötöttség, aluszékonyság, romló tudat állapot, lila foltok a bőrön. A betegség legsúlyosabb formái között szerepel a véráram fertőzés, az agyhártyagyulladás, illetve ezek kombinációja, de a baktérium okozhat tüdőgyulladást, középfülgyulladást, gégefő-gyulladást is.

Az időben elkezdett antibiotikum terápia ellenére is az érintettek 10-15 százalékát elveszítjük, a súlyos esetekben, amikor az agyhártyagyulladás és a véráram fertőzés is kialakul, ez a szám már 40% százalék is lehet. A betegség gyakran jár végtagamputációkkal, a kialakult keringési zavarok miatt.

Védettség:

Az előfordulási gyakorisági görbe egyik csúcsa 6-8 hónapos korra esik nálunk, többek között ezért javasolt az alap immunizációt féléves korra befejezni és 30 éves korig folyamatosan megőrizni. Adott úticél és lép eltávolítás esetén is kiemelt szerepe van a védettségnek.

Több típusú oltóanyag érhető el, ezek beadási sémája életkoronként, vakcinánként eltérő. A B szerotípus ellen külön oltóanyagok állnak rendelkezésre, illetve létezik A, C, W136, Y szerotípust együtt is tartalmazó vakcina.

Sárgaláz

A vérzéses lázak csoportjába tartozó megbetegedés, mint pl. a Dengue-láz, Nyugat Nílusi láz, Japán B encephalitis. Afrikában és Dél-Amerikában fordul elő, elsősorban mezőgazdasági, illetve erdős területeken vagyunk veszélyben. A betegséget fertőzött /sárgaláz vírussal/ szúnyogok terjesztik, csípéskor a nyálukkal kerül be a vírus a szervezetbe.

Kórokozó, terjedés:

A betegséget sárgaláz vírussal fertőzött szúnyogok terjesztik.

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 3-6 nap. Több fázisban /2-3/ zajló betegség. Először, láz, kínzó fejfájás, izomfájdalom, hányinger, hányás, alacsony pulzus szám alakulhat ki. Szerencsés esetben itt megáll a folyamat. Minden ötödik érintett személy esetében azonban a néhány napnyi láztalanságot sokszervi károsodás követi. Majd vérzések /orrvérzés, vérhányás, véres széklet/ alakulnak ki. Máj és veseelégtelenség miatt elveszítjük a betegek közel felét, ebben a stádiumban. A májsejtek folyamatos érintettsége miatt sárgaság is kiséri a betegséget, innen a neve.

Védettség:

Több, mint 40 országba nem léphetünk be sárgaláz igazolás nélkül. Az oltás meglétét egy nemzetközi, több nyelvű, egységes dokumentum igazolja világszerte. Ennek kiállítására, az oltás beadását követően kizárólagosan csak a nemzetközi oltóközpontok jogosultak. A védettség 10 nap alatt kialakul, és egy életre szól, de csak 2016 óta. A korábbi dokumentumokat az oltás lejártakor ki kell cserélni egy újra, az csak így lesz érvényes. /korábban 10 évente kellett ismételni/. Egyéb esetekben kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. Aki nem oltható, /betegség, terhesség/ annak igazolás állítható ki, ennek felmutatásával utazhat szabadon.

Kolera

Elsősorban a fejlődő világban fordul elő a betegség. Nálunk csak behurcolt esetek vannak.

Kórokozó, terjedés:

Baktérium okozza. Az ember a kórokozóval szennyezett víz, vagy élelmiszer elfogyasztása miatt fertőződhet. Gyakori a tünetmentes hordozói állapot, ennek is komoly szerep van a betegség kialakulásában. A baktériumok a vékonybél sejtjeit fertőzik meg. A baktérium által termelt kolera toxin miatt alakul ki a folyadék vesztés.

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 4-5 nap. A hasmenés, hányás miatti nagy mennyiségű folyadék vesztés kiszáradást okozhat, akár néhány óra alatt. Kezelés nélkül a folyamat veseelégtelenséghez, keringési elégtelenséghez, kómához vezethet 1-2 nap alatt. Láz ritkán alakul ki, hasi görcsök, fájdalom nincs.

Védettség:

Orális vakcinával érhető el, melyet vízben oldás után meg kell inni, 2 alkalommal. E mellett fontos a higiénés rendszabályok betartása, kizárólag csak tiszta víz fogyasztása. Jó néhány országba történi utazáskor indokolt lehet a védelem kialakítása. /Ázsia, Afrika, aktuális járványok/.

Veszettség (Rabies)

Nálunk nagyon ritka,hiszen a betegséget terjesztő állatok immunizálása folyamatosan biztosított.

Kórokozó, terjedés:

A betegséget egy idegrendszert kedvelő vírus okozza. A fertőzött állat /kutya, róka, macska, nyest, borz, denevér, / harapása, marása a kiváltó ok. A fertőzött élőlény nyála tartalmazza a vírust.

Tünetek, szövődmények:

Halálos betegség. A lappangási idő nagyon változó lehet, 20-90 nap között. A betegség kezdeti szakaszában nem specifikus tünetek jellemzik: láz, rossz közérzet, fejfájás, nyugtalanság, hányás. Ezt követi az akut idegrendszeri szakasz, mely lehet dühöngő, vagy bénulásos forma is. Dührohamok, bizarr harcias magatartás jellemezheti.

Védettség:

Amennyiben az állat megfigyelhető, és nem produkálja a betegség tüneteit nincs ok aggodalomra.

Ha mégis, vagy nem figyelhető meg, akkor a balesetet követő 14 napon belül elkezdett /posztexpoziciós oltási sorral /a betegség még megelőzhető.

Az alapimmunizálás 3 oltásból áll, melyek a 0,7, 21 napokon kerülnek beadásra.

Utazás esetén érdemes lehet, annak jellegétől függően védetten érkezni az adott területre. /Ázsia, Afrika, Dél-Amerika/

Tetanusz

Kórokozó, terjedés:

A betegséget egy anaerob baktérium okozza, melynek spórái rendkívül ellenállóak, gyakran a földben is jelen van. A tüneteket itt is toxin termelés okozza. Általában sérüléssel, állatt harapással, karmolással kerül a szervezetünkbe a kórokozó.

Tünetek, szövődmények:

Általában egy hét lappangási idő után alakul ki. Az ingerület továbbítás zavara jellemzi. A baktérium által termelt méreganyag blokkolja a gátló ingerületek izmokhoz jutását. Görcsök, /szájzár alakulhat ki/, ami lefelé haladva egyre több izmot érint. Nyakizmok, mellkas, hátizmok, végtagok izomzata vállhat érintetté. A halál általában a gége- légzőizmok görcse miatt alakul ki. A percekig tartó görcsök csonttörést is okozhatnak. Kezeletlen esetekben 50%-os a halálozás, köldöktetanusznál /csecsemők/ 80%-os. Csak tüneti kezelés létezik.

Védettség:

Sérülés esetén az orvos dönti el az oltás szükségességét. Az alapimmunizálás már csecsemőkorban elkezdődik. Mindenki számára fontos lenne, hogy 10 évente kapjon emlékeztető oltást. A gyermekkorban kapott vakcinák 20 éves korig védenek. Különböző kombinációban is elérhető. /tetanusz, polio, pertusszisz,/, utazás esetén ezt célszerű választani.

Diftéria (torokgyík)

Kórokozó, terjedés:

Szerencsére kontinensünkön a szigorú és folyamatos oltási rend miatt rendkívül ritka, és csakis kizárólag az oltatlan gyermekek esetében fordul . Gyakorlatilag csak elméletben létező betegség. Baktérium okozza, cseppfertőzéssel terjed. A fejlődő országokban azonban még jelen van.

Tünetek, szövődmények:

A tünetek kialakulásáért a baktérium által termelt toxin a felelős. 2-5 nap a lappangási idő. Jellemző a gyengeség, láz, torokfájdalom. Leggyakoribb formája a garat és mandula diftéria, melyre jellemző egy kékes-fehéres hártya kialakulása. Szövődményes esetekben a légutak elzáródhatnak, szívizom gyulladás, ideggyulladás alakulhat ki. Kezelés nélkül a betegek felét elveszítjük.

Védettség:

Utazók esetében fontos, hogy 10 évente ismételve legyen. A gyermekkorban kapott oltások 20 éves korig védenek, egy utazás alkalmával ez már nem jelent elégséges védelmet. Különböző kombinációban érhető el. /tetanusz, polio, pertusszisz, / Az immunitás 14 nap alatt kialakul.

Malária

Hazánkban nem fordul elő, lassan több évtizede ez a betegség. A világ 91 országa azonban nincs ilyen szerencsés helyzetben. Jelenleg komoly világegészségügyi problémát jelent a betegség. Az áldozatok endémiás területeken leginkább az 5 év alatti gyermekek és a terhes nők.

A maláriát okozó szúnyog napnyugta és napfelkelte között támad, tehát délben a tengerparton nem valószínű, hogy áldozataivá válunk. 2000 m feletti magasságban sem adottak a feltételek a szaporodásához, illetve városokban sem jellemző a jelenléte, tehát itt sem valószínű, hogy megcsíphetnek.

Kórokozó, terjedés:

A kórokozó /plasmódium: ovale, vivax, falciparum, malariae,/ bizonyos szúnyogok csípésekor kerül a szervezetbe, mert jelen van a fertőzött állat nyálában. A kór átvihető még: beteg egyén által használt injekciós tűvel vagy fertőzött vér átömlesztésekor. Az érintett terhes anya magzata is beteg lesz.

A májban és a vörösvértestekben időzhet az így bejutott kórokozó! A tünetek a megtámadott vörösvértestek szétesése és a termelt méreganyagok miatt alakul ki. Több típusa létezek, ezek súlyosságukat, tüneteiket tekintve különböznek egymástól. A legveszélyesebb a plasmodium falciparum által okozott kórkép, a legelterjedtebb azonban plasmodium vivax.

Tünetek, szövődmények:

Általában jellemző a visszatérő láz, lázrohamok, influenza szerű tünetek, máj-, lépmegnagyobbodás, alacsony vércukorszint. A tünetek akár egy hét, de egy év múlva is kialakulhatnak, 80%-ban azonban elmondható, hogy a fertőzést követő három hónapon belül jelentkeznek.

Védettség:

A betegség megelőzhető, amennyiben szakember tanácsait követjük. Malárias területeken javasolt a megfelelő hatóanyag tartalmú szúnyogriasztó szer alkalmazása a szabad bőrfelületeken. Ez 30% feletti: picaridin, dietil-toulamid, IR3535-t tartalmat jelent! /itthon elég a 10% is/

Magaskockázatú területeken fontos még a malária ellenes tabletta szedése is! WHO által aktualizált térképek segítik a tájékozódást. Alacsony, közepes kockázatú területeken elég lehet a megfelelő hatóanyagtartalmú riasztó használata.

Visszatérő láz esetén mindig gondoljunk arra az utazást követően, hogy esetleg megfertőződtünk!

Az időben elkezdett, megfelelő kezeléssel elkerülhetjük a betegség komoly következményeit. Kisgyermekek, terhes nők esetében érdemes mérlegelni, elhalasztani az utazást, hiszen ők kiemelt kockázatnak vannak kitéve. Ázsiában jelentősen csökkent a magas kockázatú területek előfordulása az elmúlt években, Dél-Amerika, Afrika esetében kisebb a változás.

Influenza

Az influenza vírus genetikailag rendkívül labilis, és viszonylag kévés számú kórokozó is elegendő lehet a tünetek kialakulásához! Ez a két fő oka annak, hogy egy szezonban a vírus viselkedését csak találgatni lehet. Az adott időszak megbetegedéseit követő nemzetközi figyelőrendszer javaslata alapján történik az oltóanyagba kerülő új törzsek kiválasztása, amely így akár évente változhat.

A vírussal történő találkozást követően szervezetünk sokkal fogékonyabbá válik az egyéb légúti kórokozókkal szemben, amelyek cirkulálása különösen jellemző erre az időszakra. /ősz, tél/

2017-től hazánkban is elérhető a 2A és 2B influenza törzset tartalmazó innovatív vakcina is / a korábbi 2A 1B mellett /. Ettől egy sokkal nagyobb hatékonyságot remélünk.

Az oltóanyagok teljesen biztonságosak, egyes csoportjaik terhesség esetén is alkalmazhatóak. A vakcina nem okozhat megbetegedést, hiszen nem a kórokozót juttatjuk a szervezetbe, csupán annak azon alkotóelemeit, amelyeket az immunrendszer felismerni képes.

Kórokozó, terjedés:

Vírus okozza, melynek A, B, C típusa ismert. Az A típusnak állati rezervoárjai is vannak, /madár, sertés, stb. / ez az alapja a világjárványoknak. Cseppfertőzéssel terjed, de rövid ideig a tárgyakon is fertőzőképes maradhat.

Tünetek, szövődmény:

Hirtelen kezdődő, légúti és általános tünetekkel jellemezhető betegség. A lappangási idő 1-3 nap, de már a tünetmentes időszakban is fertőzhet. Jellemezheti: magas láz / vagy nincs/, fejfájás, torokfájás, levertség, orrfolyás, végtagfájdalom, köhögés, hasmenés, hányás.

Leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szepszis. A tüdőgyulladás gyakran bakteriális felülfertőződés miatt alakul ki, nem ritka az arcüreggyulladás sem.

Rizikócsoportok:

A 2 év alattiak és az 50 év felettiek sokkal sebezhetőbbek, gyakrabban alakulnak ki szövődmények a fertőzést követően. Az ezekbe a korcsoportokba tartozó személyek gyakrabban igényelnek kórházi ellátást a betegség miatt.

Az immunsérültek, krónikus betegek, kismamák is ebbe a csoportba tartoznak. A mama oltása a babát is védi, fél éves koráig, amikor már ő is olthatóvá válik.

Védettség:

Gyakorlatilag fél éves kórtól mindenki számára javasolt az évenkénti ismétlése az oltásnak. 14 nap alatt kialakul a védettség. Szeptember végére általában elérhető az adott szezonra javasolt új vakcina.

Rizikócsoportba tartozók esetében az oltás elmulasztása nagyon komoly kockázatot jelenthet.

Több típusa elérhető az oltóanyagnak.

Utazók esetében a hosszú repülőút miatt a közös légtér használata komoly kockázatot jelent, ezért javasolt oltás. Elég csupán egy beteg a fedélzeten, hogy többen is fertőzötten érkezzenek majd az úti céljukhoz.

Humán Papilloma Vírus / HPV (Méhnyakrák elleni oltás)

100 éve ismert a szexuális magatartás és a méhnyak rák közötti kapcsolat. A vírus méhnyakrák okozó hatásának bizonyítása 2008-ban orvosi Nobel-díjat ért. Ma már tudjuk, hogy sokkal többről van szó, a betegség nem csak a nőket érintheti.

A vírus okozhat még: végbél, pénisz, szeméremtest, hüvely, szájüregi, gége elváltozásokat is, valamint szemölcsöket. Ezért a fiúk védelme is kulcsfontosságú.

A nők 80%-a fertőződik a vírussal élete folyamán, akár több törzzsel egyidőben, akár több alkalommal is. A szervezet gyakran meg tud birkózni a fertőzéssel, amikor nem, a hosszú ideig fennálló fertőzés következtében a hámsejtek rosszindulatúan átprogramozódnak/évek/. A gondok ekkor kezdődnek.

Kórokozó, terjedés:

A malignus daganatok kialakulásáéért a magas patogenitású HPV törzsek / 16,18,31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 68 / felelősek, kiemelve a: 16, 18. /70%-ban mindig jelen vannak /.

A 6,11-es a nemi szemölcsök okozója, amely csupán kellemetlen. A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, de bőr-bőr kontaktussal is lehet fertőződni.

Tünetek, szövődmények:

A folyamat nagyon sokáig tünetmentesen halad előre. Egyre több hámsejt lesz érintett a folyamatban és lassan az eredeti szöveti struktúra teljesen felbomlik. Szerencsés esetben a rendszeres nőgyógyászati szűrés alkalmával időben orvosolható a folyamat, csak lokális beavatkozásra van szükség. Sajnos sok esetben ez már kevés lehet, komoly csonkoló műtét esetén sem biztos a gyógyulás. A végbél, kismedence is érintett lehet a folyamatban. Ez már nagyon rossz prognózis.

Védettség:

Sorozat oltással kialakítható, általában 15 év felett már 3 oltás szükséges, fél év alatt kerülnek beadásra a vakcinák, de egy éven belül is befejezhető a megkezdett sor /pl. terhesség esetén/.

Többféle oltóanyag érhető el. A legújabb már 9 törzs ellen nyújt védelmet.

A rutin nőgyógyászati szűrés az oltottak esetébe is 2 évenként szükséges.

Kinek javasolt a védőoltás:

Mindenkinek: férfiaknak és nőknek is. A legoptimálisabb időpont a vakcinációra a nemi élet megkezdése előtti időszak, de bármely életkorban érdemes megfontolni. A hordozói állapot nem jelent ellenjavallatot, hiszen a cervikális nyákban jelenlevő ellenanyagok, az immunizációt követően már képesek a kijutó vírusokat közömbösíteni.

Az oltóanyag az immunválasz létrehozásához egy vírus szerű részecskét tartalmaz /VLP/, ami egy L1 kapszid fehérjét tartalmaz. Az immunválaszhoz szükséges ingert ez a fehérje képviseli, ami jelen van a betegséget okozó vírusban is. Nem tartalmaz vírust, DNS-t sem! Nem okozhat daganatot!

Az alábbi online formon keresztül is lehetősége van időpontot foglalni szolgáltatásaink igénybevételére.

(Amennyiben telefonon szeretne időpontot foglaltatni, kérjük hívja a 06 20 356 4353 telefonszámot!)

A megadott (telefonos) elérhetőségén visszahívjuk Önt és fixáljuk a pontos időpontot, ezért kérjük, olyan telefonszámot adjon meg, amelyen el tudjuk érni.

Az időpont igénylés csak akkor tekinthető foglalásnak, amennyiben visszaigazoltuk azt. Ha 24 órán belül nem kap tőlünk választ, kérjük lépjen velünk kapcsolatba egyéb elérhetőségeinken keresztül.

- See more at: http://www.budaioltokozpont.hu/online-idopont-elojegyzes#sthash.F8UdoBWf.dpuf
Időpont előjegyzés
Visszahívjuk
A megadott (telefonos) elérhetőségén visszahívjuk Önt és fixáljuk a pontos időpontot, ezért kérjük, olyan telefonszámot adjon meg, amelyen el tudjuk érni.
Időpont egyeztetés
A pontos időpontot minden esetben egyeztetjük Önnel a fent megadott telefonszámon.