Covid

A 2-es típusú diabétesz felismerése és kezelése

Főoldal |Blog |A 2-es típusú diabétesz felismerése és kezelése

Világszerte és hazánkban is egyre csak nő a cukorbetegek száma. A tünetek ráadásul nem mindig egyértelműek, van, hogy évekig nem is jelentkeznek, tehát a betegség hosszú időn keresztül képes lappangani. Éppen ezért sokan már csak akkor szembesülnek a betegséggel, amikor a szövődmények sajnos kialakultak. A kezelések akkor lesznek a leghatékonyabbak, ha a betegség időben felismerésre kerül, ezért is fontos, hogy rendszeresen eljárjunk szűrésekre.

cukorbetegség

A betegség kimutatása

A 2-es típusú diabéteszt még nehezebb észrevenni, elképzelhető, hogy egyáltalán nem produkál tüneteket vagy az egész annyira minimális, hogy az embernek fel se tűnik. Ettől függetlenül vannak esetek, amikor a tünetek egyszerre és markánsan jelentkeznek, ilyen, amikor a beteg sokat iszik vagy az átlagosnál többször megy ki a mosdóba, látása homályosabbá válik, sokszor fájlalja a fejét, fáradékonyabb, izzadósabb, de húgyúti fertőzés is felléphet hirtelen. A cukorbetegséget számos helyzetben csupán véletlenül diagnosztizálják, például, amikor valaki azért látogat el laborvizsgálatra, mert a jogosítványát szeretné meghosszabbíttatni és az eredmény kimutatja a magas vércukorszintet. A lappangó cukorbetegség folyamatosan károsítja az ereket, idegeket, így szinte minden szervrendszer érintetté válik. Szövődmény lehet akár nem gyógyuló seb a lábon, ilyenkor még amputációra is sor kerülhet.

Kezelési módok

A 2-es típusú diabétesz bizonyos eseteiben inzulint is alkalmazhatnak, ezáltal az anyagcsere rövidebb idő alatt rendeződik. Ez a fajta kezelés egy kis idő elteltével el is hagyható. Az esetek többségében szerencsére elegendő a gyógyszeres kezelés, az életmódváltás és a rendszeres testmozgás. A cukorbetegek diétája elsősorban abból áll, hogy egy nap alatt 160g szénhidrátot vigyenek be, természetesen megfelelő elosztásban. A gyógyszerek elősegítik a béta-sejtek működését, valamint hozzájárulnak a testsúlyredukcióhoz.