Covid

Hogyan enyhítsük az allergia által kiváltott panaszokat?

Főoldal |Blog |Hogyan enyhítsük az allergia által kiváltott panaszokat?
orrfújás

Azok, akik hajlamosak az allergiára és nem figyelnek oda, a hidegebb hónapokban is tapasztalhatnak kellemetlen panaszokat. Vannak azonban hasznos praktikák, tanácsok, amelyeket célszerű betartani, hogy enyhüljenek vagy ne erősödjenek a tünetek.

Nagyon sokan allergiásak például a parlagfűre, de számos problémát válthatnak ki a nem szezonális allergének is, mint a por, az állati szőr, az atka vagy esetleg a madártoll is. A száraz és meleg idő elhúzódásakor a pollenszám is megemelkedik a levegőben, ilyenkor a tünetek fokozódhatnak, de egy nagyobb esőzés javíthat a helyzeten.

Az allergiás tünetek rosszabbá válhatnak, ha a beteg elkap valamilyen vírusos, bakteriális fertőzést is, ezért igyekezni kell mindent megtenni ennek elkerülése érdekében és az immunrendszert, szervezetet folyamatosan erősíteni.

Mire célszerű figyelnünk?

Számos tényező befolyásolhatja a tünetek alakulását és mértékét, ezért mindent kövessünk el, amit a szakemberek javasolnak. A betegségek elkerülésében fontos szerepet játszik a megelőzés.

A szakemberek ajánlása szerint, igyekezzünk minél többet tartózkodni a szabad levegőn, többek között így kondicionálhatjuk a légutakat az éles, hideg levegőhöz. Továbbá, igyekezzünk egészségesen táplálkozni és vitamindús ételeket fogyasztani. Az éjszakai alvás minősége és hossza is befolyásolja szervezetünk működését, tehát pihenjünk eleget. Szóba jöhet C, illetve D3 vitamin szedése is, amelyek ugyancsak hozzájárulnak egészségünk fenntartásához. A lakásban rendszeresen portalanítsunk, ellenkező esetben tüsszögés, orrfolyás alakulhat ki, de még a szemek is éghetnek, viszkethetnek.

Tipp: olvassa el a napallergiáról szóló cikkünket!

Az igazolt allergiások szedhetnek valamilyen antihisztamint, ezekből vannak vény nélkül kaphatóak is, de szteroidos spray-t is felírathatunk az orvossal, viszont ebben a helyzetben kórelőzmény és előzetes vizsgálat szükséges.