Covid

Milyen oltást adassunk be, ha egzotikus tájra utazunk?

Főoldal |Blog |Milyen oltást adassunk be, ha egzotikus tájra utazunk?

Sokan nem tudják, hogy milyen oltást kell beadatniuk, ha egy külföldi országba utaznak, pedig vannak ajánlott és kötelező oltások is, amelyek országonként eltérhetnek. Napjainkban már nem csak nyáron utazgatnak az emberek, télen például egyre többen látogatnak el valamilyen melegebb helyre. Egyesek tehát inkább télen mennek egy egzotikus földrészre, ahol nincs hiány napsütésből. Az utazás előtt a legfontosabb lépés, hogy tájékozódjunk időben a kötelező és ajánlott oltásokról. Annak is okvetlen nézzünk utána, hogy az adott országban kell-e igazolni a korona vírussal szembeni védettségünket.

Az alapvető oltásokat még egy Horvátországi nyaralás előtt is célszerű beadatni, mivel segítenek abban, hogy egészségesen érkezzünk haza, ilyen a hepatitis A és B elleni oltás, illetve a tetanusz. A fertőző májgyulladás B típusa ellen mindazok már megkapták az oltást, akik 1985 után születtek, ők ezáltal egész életükben védettek. Azoknak, akik nincs hepatitis B védőoltásuk, célszerű felkeresniük egy megbízható oltóközpontot, de azt számításba kell venni, hogy 6 hét, mire kialakul az immunitás, éppen ezért sorozat oltásról van szó.

Miért fontos a tetanusz oltás?

A tetanuszt gyerekkorban mindenki megkapta, ami körülbelül 20 évig nyújt védettséget, ezt követően 10 évente ajánlott megismételni. Amennyiben nem kaptunk tetanuszt és szerzünk valamilyen sérülést, például belelépünk egy üvegszilánkba a strandon, akkor sietnünk kell az orvoshoz, hogy elkerüljük a vérmérgezést. Ezért mindenképp ellenőrizzük az utolsó tetanusz beadásának időpontját az utunk előtt.

Cikk tipp: A három komponensű influenza elleni oltás hatékonysága

Egzotikusabb vidékekre való indulás előtt nagy szerepe van a tífusz elleni védőoltásnak, mivel a hastífusz életveszélyes is lehet. Ennek a hatása rövid távú, körülbelül 3 évig tart.