Covid

Miért figyeljünk az ideális testsúly megtartására?

Főoldal |Blog |Miért figyeljünk az ideális testsúly megtartására?

Az elhízás nem csupán esztétikai probléma, ugyanis komoly fizikai változásokat is okozhat, de psychoszociális gondokat is kiválthat és még számos más egyéb egészségügyi kárt idézhet elő. Tehát meglehetősen nagy szerepe van az egészséges életmódnak, amihez hozzátartozik a diétán alapuló táplálkozás és természetesen a rendszeres testmozgás. Az elhízás komoly rizikó tényezője a szív és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás kialakulásának, mondhatni komplexen hat a szervezetünkre. A sejtszintű változások azt idézik elő, hogy zsír rakódik le az érfalban, ezáltal a szívizomzat is elzsírosodik.

Hogyan lehet megelőzni?

Az elhízás megelőzésének egyik legfontosabb tényezője az egészséges táplálkozás. Rengeteg olyan élelmiszer van forgalomban, amelyeket úgy árusítanak, hogy egészséges választásnak tűnhet, de valójában nem annyira táplálóak. Az egészséges étrend friss gyümölcsökből, zöldségekből, sovány fehérjékből és teljes kiőrlésű gabonafélékből áll, amelyek mind alacsony kalóriatartalmúak, de tele vannak alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal, gyakorlatilag nincs bennük zsír, só vagy cukor.

Az elhízás súlyos állapot, amelynek számos negatív következménye van. Vezethet 2-es típusú cukorbetegséghez, szívbetegségekhez, ízületi betegségekhez, sőt bizonyos típusú rákbetegségekhez is. Az elhízás az önbizalom csökkenésével és a társadalmi elszigetelődés okozásával az életminőségre is jelentős hatással lehet.

kerékpár a réten

Fontos megjegyezni, hogy a túlsúlyt nem mindig az akaraterő hiánya okozza, genetikai problémák is lehetnek a háttérben. Amennyiben nem efféle gondoktól alakul ki a felesleg, úgy a megfelelő étrenddel és testmozgással helyrehozható, illetve megelőzhető.

Magyarországon a túlsúlyosság és az elhízás gyakori probléma. A legfrissebb adatok szerint hazánkban a felnőtt lakosság 60%-a túlsúlyos, és 27%-a elhízott. Ezek az arányok az egyik legmagasabbak Európában, ami miatt Magyarországot az elhízás országaként is számon tartják.