Covid

Elsősegélynyújtás cukorbetegeknek

Főoldal |Blog |Elsősegélynyújtás cukorbetegeknek
elsősegélynyújtás cukorbetegeknek

Kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a közelünkben tartózkodó cukorbeteg hirtelen rosszul lesz. Mit kell ilyenkor tenni? A legtöbb ember megijed, pedig csak akkor tudunk hatékonyan segíteni, ha nem esünk pánikba. A hirtelen kialakuló szövődményeknél laikusként is hathatósan tudunk elsősegélyt nyújtani.

Bárkivel megeshet, hogy egy cukorbeteg ismerőse, vagy egy a közelében tartózkodó cukorbeteg rosszul lesz. Ilyenkor mi a teendő? Hogyan segíthetünk? Az emberek legtöbbször ilyenkor megijednek, holott ilyenkor a legjobb, ha nem pánikolunk, hiszen laikusként is jó eséllyel hathatós segítséget tudunk nyújtani.

Mit tegyünk a hipoglikémiás beteggel?

A vércukorszint hirtelen csökkenése (hipoglikémia) a beteg rosszullétéhez vezet, amelynek a tünetei a hideg verejtékezés, fejfájás, szédülés, gyengeség, szapora pulzus, sápadtság, erős éhségérzet esetleg hányás és hányinger, és tudatzavar is. Ezek közül nem mindegyik jelentkezik, és a sorrend is egyéni.

A cukorbetegek ismerik és idővel megtanulják felismerni magukon ezeket a tüneteket, és amíg a tudatzavar nem jelentkezik, tudják is kezelni saját állapotukat a maguknál tartott szőlőcukor tablettákkal.

Ha viszont a tudatzavar hirtelen lép fel, és a beteg nem tud magán segíteni akkor, ha még eszméleténél van és képes nyelni, a legegyszerűbb, ha mi adjuk szájába a már említett szőlőcukrot, esetleg feloldva beadni a betegnek, amely azonnal elkezd felszívódni. Van viszont olyan eset is, amikor olyan hirtelen alakul ki a tudatzavar, hogy a beteg önsegítésre képtelen. Ezután még adhatunk a betegnek rostos gyümölcsleveket, tejet, esetleg kekszet, hiszen az ezekben található szénhidrátok lassan felszívódva folyamatosan tudják emelni a vércukor szintet.

Mit tegyünk, ha eszméletlen a beteg?

Eszméletlen beteg esetén a legfontosabb, hogy biztosítsuk a szabad légutat. Fektessük stabil oldalfekvésbe, vagy ha ez nem lehetséges, oldalára vagy hasára fordítva, ügyelve rá, hogy az esetleges légúti akadályok távozhassanak a szájüregből.

Eszméletlen, vagy görcsölő beteg esetén, a mindig nála lévő Glukagon injekciót kell beadni neki. Ennek narancssárga műanyag tokja van.

A fecskendőben már elő van készítve az oldószer, ezt kell hozzáfecskendezni a hatóanyagot tartalmazó porhoz, a műanyag kupak lepattintásával és a gumidugót átszúrni. Ezután ezt kell visszaszívnunk a fecskendőbe, majd a levegőt kinyomva belőle a tűt felfelé tartva, majd beadnunk a betegnek bármelyik izmába. Ennek hatására a tudat elkezd kitisztulni, és ha már képes a nyelésre a fentiek alapján adjunk neki cukrot. Ezután értesítsük a mentőket, és gondoskodjunk a kórházba szállításról.

Miért alakulhat ki hipoglikémia?

Ennek számos oka lehet, például a beteg az inzulint rosszul adja be magának, többet ad be magának, mint szükséges lett volna, esetleg nem, vagy későn étkezett az inzulin beadása után, kimerítő testmozgást végzett. 2-es típusú cukorbetegnél is kialakulhat Hipoglikémia. Ennek oka legtöbbször az olyan gyógyszerek szedése, melyek gátolják az összetett szénhidrátok bontását. Ilyenkor csak a szőlőcukor fogyasztása, adása hatásos, esetleg cukros üdítőitalt, vagy 100%-os gyümölcslét itassunk a beteggel.

Egy bizonyos gyógyszert (sulfanilurea) kapó betegeknél a Glukagon injekció beadása tilos. Bár a Hipoglikémia ijesztő állapot, nem szabad, hogy ez akadályozza a diéta betartását, amely szövődmények kialakulásához vezethet. Ezek helyes inzulinadagokkal és diétával a veszély csökkenthető.

Veszélyállapot a ketoacidózis is

Másik nagy veszélyt a Ketoacidózis, amikor a szervezetben a cukorlebontás lecsökken és ennek következményeként a ketontestek elszaporodása miatt savasodás lép fel.

Az ilyen beteg lehelete acetonszagú. Arca kipirul, szeme beesik, hányás és nyelv szárazság is jellemző. Később a beteg lélegzetvételei elmélyülnek és szaporábbá válnak, majd tudatzavar is fellép, ami végül akár teljes anyagcsere összeomolhat.

Ennél az állapotnál a gyors segítség nyújtás nagyon fontos, hiszen pillanatok alatt kialakulhat, de a megfelelő beavatkozással a beteg állapota nem fog súlyosbodni. Ez az állapot is megelőzhető a megfelelően beadott inzulin injekcióval és az előírt diéta betartásával.

Lázas megbetegedéskor a beteg kerülje a zsírok fogyasztását. A diéta betartása, és az inzulin beadása ilyenkor is fontos, a szénhidrát bevitele ilyenkor gyümölcslevek formájában javasolt.

Hányás kialakulása esetén a kórházi ellátás szükségessé válhat, hiszen ilyenkor a beteg állapotát infúziós kezeléssel tarják egyensúlyban.