A depresszió gyakori betegség a magyar lakosság körében

Mint az ismeretes a cukorbetegek előrehaladottabb érelmeszesedésben szenvednek, mint a nem cukorbetegek. New Yorki kutatások kimutatták, hogy ennek egyik fő okozója nem más, mint a táplálékokkal elfogyasztott káros – a táplálkozási lánc végén megjelenő – végtermékek.

A kutatások kimutatták, hogy ezek a végtermékek a szervezetben szív- és érrendszeri elváltozásokat okoznak és fokozzák a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ezen káros végtermékek fő forrása a húsfélék és a magas zsírtartalmú ételek, ezzel szemben a magas szénhidrát tartalmú ételek elenyésző mennyiséget tartalmaznak. A húsok káros hatását csak tetézi az elkészítésük módja, vagyis hogy nagy hőhatásnak vannak kitéve.

Az egyik legújabb, cukorbetegeken elvégzett vizsgálat sorozat e káros melléktermékek hatásait vizsgálta, illetve gyulladás serkentő hatásukat igyekezett bebizonyítani. A vizsgálatok végén a laboreredmények kimutatták, hogy a húsokban és magas zsírtartalmú ételekben gazdag étrendet követők között lényegesen magasabb százalékban fordultak elő gyulladásra jellemző kóros laborértékek, mint a szénhidrátokban gazdag étrendű pácienseknél.

Ezek az új adatok tovább segítik a cukorbetegek szív-és érrendszeri megbetegedésinek kezelését, és a szövődmények megelőzését. A vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a változatos étrenden belül is fontos az ételek elkészítési módja. Ezek alapján talán könnyebb lesz a betegeket meggyőzni arról, hogy a főzés és párolás egészségesebb, mint a sütés.

Aktuális bejegyzések
Jogosítvány hosszabbítás azonnal, akár szombaton is

Jogosítvány hosszabbítás azonnal, akár szombaton is

Manapság a legtöbb ember már az új típusú, plasztik jogosítvánnyal rendelkezik. Ez a vezetői engedély egyben személyi igazolványnak is tekinthető. Amikor megszerezzük ezt a kártyát, általában az orvosi érvényessége 10 év.


Több páciensünk jelezte, hogy nem vette észre jogosítványának lejáratát. Manapság a legtöbb ember már az új típusú, plasztik jogosítvánnyal rendelkezik. Ez a vezetői engedély egyben személyi igazolványnak is tekinthető. Amikor megszerezzük ezt a kártyát, általában az orvosi érvényessége 10 év. Leggyakrabban rendőri intézkedés közben, a rendőr tájékoztatása után...

Nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások

Nemzetközi utazásokkal kapcsolatos oltások

A fejlődő országokba utazók az itthonihoz képest kedvezőtlenebb, esetenként veszélyes közegészségügyi – járványügyi körülmények közé kerülhetnek. Ezeken a területeken számos olyan járványos betegség endémiás, amelyek az iparilag fejlettebb országokban gyakorlatilag már nem fordulnak elő, mások viszont, a klimatikus viszonyok miatt, eleve kizárólag a trópusokon lehetnek, illetve vannak jelen.

Kapcsolatfelvétel