Covid

Cukorbetegség (diabetes mellitus)

Főoldal |Blog |Cukorbetegség (diabetes mellitus)
cukorbetegség

A cukorbetegek előrehaladottabb érelmeszesedésben szenvednek szemben a nem cukorbeteg emberrel. Az előrehaladott érelmeszesedésért egy sor táplálkozási tényező is felelős. New York-i kutatók vizsgálták a táplálékokkal elfogyasztott káros – a táplálkozási lánc végén megjelenő – végtermékek hatását a különböző betegségekben.

A cukorbetegek előrehaladottabb érelmeszesedésben szenvednek szemben a nem cukorbeteg emberrel. Az előrehaladott érelmeszesedésért egy sor táplálkozási tényező is felelős. New York-i kutatók vizsgálták a táplálékokkal elfogyasztott káros – a táplálkozási lánc végén megjelenő – végtermékek hatását a különböző betegségekben. Kísérleti körülmények között ezek a végtermékek szív- és érrendszeri elváltozásokat idéznek elő és fokozzák az ebből eredő szövődmények kockázatát.

 

Ezeknek a káros végtermékeknek legfőbb forrásai a húsfélék, a magas zsírtartalmú élelmiszerek, illetve kisebb mértékben a halhús és a tojás. A szénhidrátokban bővelkedő élelmiszerek (gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek) káros végtermék-tartalma elenyésző. Ez utóbbi a tárolás és a főzés időtartamával, illetve hőmérsékletével, valamint a vízveszteség mértékével arányos. Tetézi a bajt, hogy elkészítésük során éppen a legmagasabb káros végtermék tartalmú élelmiszereket tesszük ki a legnagyobb hőhatásnak, ilyen módon a máskülönben megfelelő étrend a különböző főzési praktikák miatt bőséges káros végtermék-forrásá válik.

Egy újkeletű cukorbetegeken elvégzett vizsgálat ezen káros végtermékek vizsgálatára, illetve gyulladást elősegítő hatásának bizonyítására törekedett. A vizsgálat végén a gyulladásra jellemző kóros laborértékek a húsfélékben és magas zsírtartalmú élelmiszerekben gazdag táplálkozást folytatók között lényegesen nagyobb százalékban fordultak elő, mint a szénhidrátban bővelkedő étrenden lévők között. Ezek az adatok új lehetőséget kínálnak a szív- és érrendszeri szövődmények dietetikai megelőzésének számára.Az étrendi ajánlások megfogalmazásakor nem csak a változatosság és a kiegyensúlyozott összetétel a fontos, hanem a megfelelő étel elkészítési módszereket is hangsúlyozni kell. Mivel a cukorbetegek sem hajlandók nyers kosztra áttérni, ezért a főzés-párolás előnyeiről kell meggyőzni mindenkit.

Az érelmeszesedés legfőbb rizikófaktorán – az életkoron – kívül a káros végtermékeket is szem előtt kell tartani és a betegség megelőzési programokban a megfelelő ételek, megfelelő formában történő elkészítését is folyamatosan hangsúlyozni kell!