Covid

A depresszió gyakori betegség a magyar lakosság körében

Főoldal |Blog |A depresszió gyakori betegség a magyar lakosság körében
depresszió

Mint az ismeretes a cukorbetegek előrehaladottabb érelmeszesedésben szenvednek, mint a nem cukorbetegek. New Yorki kutatások kimutatták, hogy ennek egyik fő okozója nem más, mint a táplálékokkal elfogyasztott káros – a táplálkozási lánc végén megjelenő – végtermékek.

A kutatások kimutatták, hogy ezek a végtermékek a szervezetben szív- és érrendszeri elváltozásokat okoznak és fokozzák a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ezen káros végtermékek fő forrása a húsfélék és a magas zsírtartalmú ételek, ezzel szemben a magas szénhidrát tartalmú ételek elenyésző mennyiséget tartalmaznak. A húsok káros hatását csak tetézi az elkészítésük módja, vagyis hogy nagy hőhatásnak vannak kitéve.

Az egyik legújabb, cukorbetegeken elvégzett vizsgálat sorozat e káros melléktermékek hatásait vizsgálta, illetve gyulladás serkentő hatásukat igyekezett bebizonyítani. A vizsgálatok végén a laboreredmények kimutatták, hogy a húsokban és magas zsírtartalmú ételekben gazdag étrendet követők között lényegesen magasabb százalékban fordultak elő gyulladásra jellemző kóros laborértékek, mint a szénhidrátokban gazdag étrendű pácienseknél.

Ezek az új adatok tovább segítik a cukorbetegek szív-és érrendszeri megbetegedésinek kezelését, és a szövődmények megelőzését. A vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a változatos étrenden belül is fontos az ételek elkészítési módja. Ezek alapján talán könnyebb lesz a betegeket meggyőzni arról, hogy a főzés és párolás egészségesebb, mint a sütés.