Covid

Diéta

Főoldal |Blog |Diéta
Diéta

A cukorbetegség nem más, mint a szervezet cukorháztartásának felborulása. Ennek mértéke megfelelő diétával szinten tartható, és tünet és szövődmény mentes életet élhetünk.

Cukorbeteg diéta

 

A hasnyálmirigyben termelődő inzulin feladata, hogy a vérben lévő cukrot a sejtekbe juttassa, és a szervezet pont annyit termel belőle amennyi szükséges ennek a feladatnak az ellátásához.
Amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy az nem képes elvégezni feladatát, a vérben lévő cukor mennyisége megnő, ezt nevezzük magas vércukor szintnek. Ebben az esetben egyénre szabott diéta kialakítása a leghatásosabb, amelynél a fő cél, a vér cukorszintjének normalizálása.

1-es típusú diabétesz esetén a szervezet egyáltalán nem termel inzulint. Ilyenkor az inzulint pótolni kell és egy megfelelő diétát követve étkezni, hogy a vércukorszint normális szintű legyen.

A 2-es típusú diabétesznél a hasnyálmirigy inzulintermelése nem megfelelő a vér cukorszintjéhez képest. Kialakulásának fő okozója a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő étkezés okozta túlsúly. Ekkor a vércukorszint folyamatos emelkedése miatt az inzulin kis mértékben tudja csak ellátni feladatát. A kezelés során a súlyfelesleg leadása a cél, amelyet diétával és testmozgással érhetünk el.

A cukorbeteg diéta egy személyre szabott étrend, melynél a bevitt energia mennyiség a fő irányadó.Akinek fogynia kell, célszerű egy napi, 1400-1600 kalóriás diétát alkalmaznia. Manapság már számtalan ilyen étrend található az interneten és egészen változatosan és élvezetesen is össze tudjuk állítani napi menünket.

Általánosan javasolt a napi ötszöri étkezés, amellyel elkerülhetjük a vércukor ingadozást. Csak úgy, mint egyes sportolók, nekünk is érdemes kalória naplót vezetni, hiszen így pontosabban tudunk kalkulálni a bevitt kalóriákkal.

Másik általános javaslat, hogy minden cukorbetegnek ki kell iktatnia a répacukrot háztartásából, amely még az egészséges szervezet számára is megterhelő. Helyette használjunk mézet, fruktózt esetleg eritritet. Kerülendő a tej fogyasztás a benne lévő tejcukor és magas kalória tartalom miatt.

A gyümölcsökkel is óvatosan kell bánnia a cukorbetegeknek. Vannak igen magas gyümölcscukor tartalmú gyümölcsök, ezek főként a nyár végén és szeptemberben érnek. Fogyasztásra a nyári piros gyümölcsöket ajánljuk.
Vannak olyan gyümölcsök is, főleg a nyár végén és szeptemberben érő gyümölcsökre vonatkozik ez, melyekben igen sok a gyümölcs cukor, ezért jobb ha cukorbetegek kerülik ezeknek a
Alább leírtunk egy minta étrendet, amely egy napra vonatkozik és 1600 kalóriát tartalmaz, de ez csak egy variáció, számos más összeállításban is elkészíthetjük sajátunkat egy kalória táblázat segítségével.

 

  • Reggeli: 2 dl zsírszegény tej, 40 gramm teljes kiőrlésű kenyér zsírszegény margarinnal és 5 dkg felvágottal.
  • Tízórai: 3 db korpás keksz egy almával.
  • Ebéd:rakott zöldbab, melyet 20 dkg zöldbabból, 15 dkg csirkecombból és 3 dkg barna rizsből készítsünk el kevés zsiradék felhasználásával.
  • Uzsonna: 15 dkg natúr joghurt 2 dkg zabkorpával.
  • Vacsora: 1 pár baromfi virsli 8 dkg teljes kiőrlésű barna kenyérrel és maximum 2 dkg mustárral.

 

 

Fontos, hogy sok folyadékot vigyünk be szervezetünkbe, méghozzá szénsavmentes ásványvíz vagy teák formájában. Az alkohol fogyasztását kerüljük és igyekezzünk valamilyen rendszeres testmozgást is bevenni a napirendünkbe, ami akár lehet séta is. A testmozgás javítja erőnlétünket, a tápanyagok felszívódásának hatékonyságát és gyorsítja a fogyást is.