A védőoltások szükségessége

A fertőző betegségek kialakulásának megelőzésére a legjobb módszer a védőoltások alkalmazása. Számos, ma már kötelező védőoltással kivédhető betegség pár évtizede még sok ember életét követelte és rettegtek tőlük.


 

A 80-as évektől kezdve a WHO többször is ellenőrizte hazánk védőoltás rendszerét, annak fényében, hogyan illeszkedik az európai rendszerbe.
Hazánkban sikerült elérni a régió legjobb átoltottságot. A védőnői és gyermekorvosi hálózatnak köszönhetjük mindezt. A szülők körében sokáig nem voltak kétségek a kötelező oltásokkal kapcsolatban, minden gyereket beoltottak. Ám az utóbbi időben felmerültek kétségek a védőoltások hasznosságával kapcsolatosan. Akik így gondolkodnak a védőoltásokról, valószínűleg nincsenek tisztában a védőoltások hatásaival, és a betegségeket sem ismerik, amelyek ellen a vakcinák védelmet nyújtanak.
 

 

Mi történne akkor, ha leállnánk a védőoltások alkalmazásával?A manapság már szinte elfeledett betegségek újra visszatérnének és újbóli elterjedésük akár emberéletekbe is kerülhetne.
 

Miért kell oltatni (immunizálni) gyermekeinket?A vakcináknak köszönhető, hogy egyes betegségek mára már teljesen eltűntek, esetleg csak nagyon ritkán ütik fel fejüket. Mivel a kórokozók a mai napig jelen vannak életünkben, a gyerekek immunizálása továbbra is szükséges. A nagy tömegekben való folyamatos oltásnak hála a megelőzhető, fertőző betegségek ritkán fordulnak csak elő. A védőoltásoknak hála, a 70-es évek óta a világból eltűnt a fekete himlő, és Európában az elmúlt 10 éve a polio-(gyermekbénulás) is. 
 
 
 

A jövőnk védelmébenA védőoltásokkal nem csak a jelen fiatal generációit, gyermekeinket óvjuk, de majdani unokáinkat és az ő unokáikat is.
Manapság már himlő ellen nem kell védőoltást alkalmazni, mert a betegség már nem létezik a világban.
 
 
 Ha továbbra is folytatjuk az oltásokat, a ma még védőoltással megelőzhető betegségek elfognak tűnni a világból. Ilyen például a gyermekparalízis, az agyhártyagyulladás. a diftéria, sőt a tetanusz is.

 

A védőoltás a lehető leghatékonyabb mód, hogy az egyes fertőző betegségeket megelőzzük, illetve a súlyos lefolyást megakadályozzuk.

Aktuális bejegyzések
Kapcsolatfelvétel