Covid

Szabadon beadható védőoltások

Főoldal |Blog |Szabadon beadható védőoltások
Védőoltás beadás

Mára már több olyan védőoltás is van hazánkban, amelyeket nem kötelező beadni a gyerekeknek, a szülők így maguk dönthetnek arról, kérik e ezek beadását( ezek térítés köteles vakcinák)
Ma már több olyan oltás is létezik, amely Magyarországon nem kötelezően beadandó, a szülők egyéni mérlegelés alapján (illetve a gyermekorvos javaslatára) kérhetik a beadást (ezek térítésköteles vakcinák).

 

Rotavírus

A rotavírus egy súlyos hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzés. Főleg kis gyerekeket, csecsemőket veszélyeztet, és olyan intenzív, hogy gyakran kiszáradást okoz, amely kórházi felvételt indokolhat. A rotavírus elleni vakcina szájon át bevehető.

Bárányhimlő

Bár a bárányhimlőn érdemes minél fiatalabb korban „túlesni”, a védőoltás a fertőzés kialakulásának esélyét jócskán lecsökkenti, a betegség lefolyását enyhíti és a szövődmények kialalkulását is meggátolja.
A vakcina beadását olyan, fogamzó képes nők esetén is érdemes megfontolni, akik még nem estek át a fertőzésen. Ennek oka, hogy a terhesség korai szakaszában a bárányhimlő, súlyos magzat fejlődési rendellenességeket okozhat).

Egyéb oltások

További, nem kötelező oltások még például a meningococcus, az influenza, kullancs encephalitis elleni vakcinák.
Egyes esetekben szükségszerű a betegségnek kitett egyéneket oltásban részesíteni.
Ilyen betegségek pl. a mumpsz, a hastífusz, a pertussis, a rubeola, a diphteria, a morbilli, a veszettség, a Hepatitis B, vagy a tetanusz.

A külföldi utazások előtt mindenképpen fontos tájékozódni az esetleges járványveszélyről és annak megfelelően a szükséges oltásokat beadatni.