Covid

Kötelező védőoltások gyermekeknek

Főoldal |Blog |Kötelező védőoltások gyermekeknek
Kötelező védőoltások - babák

A gyerekek immunizálása kiemelten fontos és már csecsemőkorban elkezdődik. A kicsik oltása az úgynevezett oltási naptár alapján történik, melyben előre meg vannak határozva, hogy melyik oltást milyen életkorban kell, megkapjon a gyerek.

Persze vannak olyan állapotok, amikor az oltások beadása nem, vagy egy későbbi időpontban javallott. Lázas betegség, terhesség, az oltóanyag valamely komponensére való túlérzékenység, legyengült immunrendszer, vagy a kórelőzményben feltüntetett súlyos oltási szövődmény lehetnek ilyen befolyásoló tényezők.

Minden ilyen esetben mérlegelni kell, hogy az adott oltás beadása esetén milyen komplikációk léphetnek fel, illetve ha elmulasztjuk a beadást a kialakuló lehetséges betegség veszélyeit. Az oltások számát csökkenthetjük az egyes oltások kombinálásával.

Vannak kötelező és olyan védőoltások, úgynevezett szabadon beadható védőoltások, melyek beadását a szülő kérheti, de nem kötelezőek, illetve olyanok is melyeket megbetegedési veszély (járványok) esetén kell beadni.

Kötelező védőoltások

 

Tuberkulózis (TBC)

Az újszülöttek első oltása a BCG (Bacillus Calmette-Guérin), amelyet 6 hetes korig bezárólag kell megkapjanak a felkar bőrébe. Az oltás helyén sokszor duzzanat, pír lép fel esetenként nedvedző elváltozás is lehetséges, ami később magától gyógyul. 6 hónapos korban újra ellenőrzik az oltás helyét, és ha nem látható heg vagy beszűrődés, az oltást meg kell ismételni.

Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás

A diphteria (torokgyík), a pertussis (szamárköhögés) és a tetanusz (merevgörcs), ont poliomyelitis (járványos gyermekbénulás) és a Haemophilus influenza B típusa ellen védő kombinált oltást (DTPa-IPV-HiB) a csecsemők 2,3, és 4 hónaposan kell, hogy megkapják.

Az új diphteria oltások már sejtmentes oltóanyaggal rendelkeznek, tehát nem tartalmaznak elölt baktériumot. A járványos gyermekbénulás ellen már nem alkalmaznak Sabin-csepet, helyette egy inaktivált kórokozót tartalmazó oltóanyagot kapnak a páciensek. A DTPa-IPV-HiB kombinált oltást a gyerekek másfél éves korukban újra megkapják.

Kanyaró, mumpsz, rubeola

Ezen három betegség ellen is kombinált védőoltást kapnak a csecsemők. Az MMR (morbilli – kanyaró; mumpsz – járványos fültőmirigy-gyulladás és rubeola – rózsahimlő) elleni oltás élő, de legyengített vírusokat tartalmaz és 15 hónapos korban kell, megkapják a csecsemők. Ezt 11 éves korban meg kell ismételni. 6 éves korban ismét beadásra kerül a DTPa-IPV oltás, majd 11 éves korban a tetanusz és a torokgyík elleni oltást kell megismételni. A Hepatitis B elleni védőoltás első megismétlése 14 évesen szükséges.

A legújabb oltóanyagoknak és az új oltási rendnek számos pozitív tulajdonsága van a régihez képest. A vakcinák már olyan alkotóelemeket tartalmaznak, melyeket a világ számos országában már sikerrel alkalmaznak és jól beváltak, a szúrások száma csökkent csak úgy, mint a lehetséges oltási reakciók (láz, bőrpír, duzzanat, fájdalom) előfordulása. Ezeknek hála a gyermekek és a szülők számára is kevésbé megterhelő ez a folyamat.

Az új védő oltási rend a 2005.október 31. után született gyerekekre vonatkozik.

Szabadon beadható védőoltások >>>