Covid

A védőoltások szükségessége

Főoldal |Blog |A védőoltások szükségessége
Nevető család

A fertőző betegségek kialakulásának megelőzésére a legjobb módszer a védőoltások alkalmazása. Számos, ma már kötelező védőoltással kivédhető betegség pár évtizede még sok ember életét követelte és rettegtek tőlük.

 

A 80-as évektől kezdve a WHO többször is ellenőrizte hazánk védőoltás rendszerét, annak fényében, hogyan illeszkedik az európai rendszerbe.
Hazánkban sikerült elérni a régió legjobb átoltottságot. A védőnői és gyermekorvosi hálózatnak köszönhetjük mindezt. A szülők körében sokáig nem voltak kétségek a kötelező oltásokkal kapcsolatban, minden gyereket beoltottak. Ám az utóbbi időben felmerültek kétségek a védőoltások hasznosságával kapcsolatosan. Akik így gondolkodnak a védőoltásokról, valószínűleg nincsenek tisztában a védőoltások hatásaival, és a betegségeket sem ismerik, amelyek ellen a vakcinák védelmet nyújtanak.

Mi történne akkor, ha leállnánk a védőoltások alkalmazásával?

A manapság már szinte elfeledett betegségek újra visszatérnének és újbóli elterjedésük akár emberéletekbe is kerülhetne.

Miért kell oltatni (immunizálni) gyermekeinket?

A vakcináknak köszönhető, hogy egyes betegségek mára már teljesen eltűntek, esetleg csak nagyon ritkán ütik fel fejüket. Mivel a kórokozók a mai napig jelen vannak életünkben, a gyerekek immunizálása továbbra is szükséges. A nagy tömegekben való folyamatos oltásnak hála a megelőzhető, fertőző betegségek ritkán fordulnak csak elő. A védőoltásoknak hála, a 70-es évek óta a világból eltűnt a fekete himlő, és Európában az elmúlt 10 éve a polio-(gyermekbénulás) is.

A jövőnk védelmében

A védőoltásokkal nem csak a jelen fiatal generációit, gyermekeinket óvjuk, de majdani unokáinkat és az ő unokáikat is.
Manapság már himlő ellen nem kell védőoltást alkalmazni, mert a betegség már nem létezik a világban.

Ha továbbra is folytatjuk az oltásokat, a ma még védőoltással megelőzhető betegségek elfognak tűnni a világból. Ilyen például a gyermekparalízis, az agyhártyagyulladás. a diftéria, sőt a tetanusz is.

 

A védőoltás a lehető leghatékonyabb mód, hogy az egyes fertőző betegségeket megelőzzük, illetve a súlyos lefolyást megakadályozzuk.