Covid

Mammográfia vizsgálat

Főoldal |Blog |Mammográfia vizsgálat
mammográfia vizsgálat

Mammográfia vizsgálat A mammográfia vizsgálatot az emlőben tapintható csomó, illetve az emlőkre vonatkozó panaszok esetén ajánlják. Panaszmentes nőknek szűrővizsgálatként javallott. A mammográfia szűrővizsgálatként 40 éves kor felett ajánlott, ennél fiatalabb korban a vizsgálatot irányító szakorvos döntése alapján történhet. A vizsgálatot meg kell ismételni…

Mammográfia vizsgálat

A mammográfia vizsgálatot az emlőben tapintható csomó, illetve az emlőkre vonatkozó panaszok esetén ajánlják. Panaszmentes nőknek szűrővizsgálatként javallott.

A mammográfia szűrővizsgálatként 40 éves kor felett ajánlott, ennél fiatalabb korban a vizsgálatot irányító szakorvos döntése alapján történhet. A vizsgálatot meg kell ismételni 1-2 évenként (életkortól és rizikófaktoroktól függően), illetve panasz vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint.

A vizsgálat időtartama öt perc, álló helyzetben (állapottól függően ritkán ülve) speciális röntgen berendezéssel történik, gyakorlott asszisztensek kétirányú felvételt készítenek mindkét emlőről. A jó képminőség, valamint a sugárterhelés csökkentése érdekében a felvételek alatt az emlőt speciális műanyag lemez segítségével összenyomják.

Amennyiben nem volt az elmúlt 2 évben szűrővizsgálaton, kérjen időpontot személyesen a rendelési idő alatt vagy a 412 1451-ös telefonszámunkon hétfőn és csütörtökön 12-14.30 között!

 

Mire figyeljünk az önellenőrzés során?

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások.

Fontos azonban tudni, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti, csak kiegészíti a mammográfiás szűrővizsgálatot. A mammográfia segítségével átlagosan két évvel hamarabb felismerhetővé válik az emlőcarcinoma, mint tapintással, a korai diagnózis és kezelés pedig a túlélés szempontjából elengedhetetlen.

1. A mellek méretének változása

Az önvizsgálatot az emlők megtekintésével érdemes kezdeni. Elsőként figyelje meg, hogy az előző, a menstruációs ciklus hasonló időszakában elvégzett megtekintéshez képest van-e valamilyen változás az emlők méretében, körvonalában, a mellbimbók elhelyezkedésében? A kérdésekre a választ feltartott és leengedett karok mellett is meg kell adni!

2. A mellek váladékozása

Másodszor azt figyelje meg, hogy a mellbimbó nem váladékozik-e? Az emlőbimbóból észlelt spontán váladékozás alapesetben szintén gyanús, ám természetesen kivételt képez a terhesség és a szoptatás időszaka, amikor ez normálisnak tekinthető.

Ha Ön nem várandós vagy szoptatós anya, a váladékozás kapcsán a következő dolgokra figyeljen:

Milyen a váladék jellege? Áttetsző, véres, esetleg bűzös?

  • Csak az egyik, vagy mindkét emlőnél tapasztalható?
  • A váladék magától, vagy csak az emlő nyomására ürül ki?
  • Ha csak nyomás hatására jelentkezik, fontos lehet, hogy az emlő meghatározott területének összenyomása eredményezi vagy az emlő bármely területéé?
  • A váladék időbeli megjelenése összefügg-e a menstruáció időpontjával?

Szoptatás során, főként a kezdeti időszakban, nagy mennyiségű tej termelődése vagy rosszul szopó kisbaba esetén az emlőben maradt tej pangani kezd, amely gyulladást idéz elő, a gyulladt területnek megfelelően a beteg nagyfokú fájdalmat panaszol, a bőr kipirosodik, gyakran magas láz jelentkezik.

(forrás: www.webbeteg.hu, http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/1939/meg-a-napra-is-lehetunk-allergiasak)