Covid

Fogszabályozás fontossága gyermekkorban

Főoldal |Blog |Fogszabályozás fontossága gyermekkorban
Fogszabályozás

Már az első fogak megjelenését követően célszerű ellátogatni a fogászati rendelőbe, hogy a szakorvos vessen egy pillantást az állapotukra. A tejfogakat egészen kicsi kortól ápolni szükséges és az sem mindegy, hogy milyen módon teszik ezt meg a szülők. A szuvasodást a cukros üdítők, a tea és a rendszertelen szájápolás is előidézi. Ha nem foglalkozunk a tejfogakkal, az bizony később a maradandó fogakra is negatív hatással lesz. A gyermekeket igyekezzünk minél hamarabb rászoktatni a rendszeres fogászati szűrésekre. 6 éves kor környékére általában az összes tejfog kibújik.

Mikortól jöhet szóba a fogszabályozás?

A kivehető fogszabályozók 8-9 éves kor körül alkalmazhatóak, ezek főleg az állcsontokra vannak hatással és bevezető eszközként szolgálnak a ragasztott fogszabályzók bekerülése előtt. Fogszabályozókból számtalan típusút különböztetünk meg, a ragasztottat körülbelül 13 éves kortól lehet alkalmazni, mivel ekkorra jellemzően az összes maradandó fog kibújik. Először röntgenfelvételt készítenek, majd lenyomatokat, ezt követően pedig kiértékelik, végül a fogorvos komplex kezelési tervet készít.

Attól, hogy egy maradandó fog kinőtt, még nem fejezte be a fejlődést, ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérni, hogy miként alakul. Amennyiben egy gyermek megfelelően hordta a kivehető fogszabályozóját és nem nagy mértékű a fogazati eltérése, elkerülheti a ragasztott fogszabályozót.

A ragasztott fogszabályozó szépen sorba rendezi a fogakat, kiváló a torlódásokra, elfordult fogakra. Körülbelül 1-2 évig szükséges hordani és fontos a rendszeres kontroll is. A fogorvos az ellenőrzések alapján majd eldönti, hogy pontosan meddig indokolt viselni, az első alkalommal pedig javaslatokat tesz a fogszabályozó tisztítására is.