Covid

Milyen tünetek utalnak az inzulinrezisztenciára?

Főoldal |Blog |Milyen tünetek utalnak az inzulinrezisztenciára?

Mint minden más betegségnek, az inzulinrezisztenciának is vannak árulkodó jelei. Az inzulin elsődleges feladata, hogy azokat a cukrokat (glukóz), amelyek a tápcsatornából a véráramba kerülnek, eljuttassa a megfelelő helyre és raktározza. A folyamatnak köszönhetően a vércukorszint lecsökken. Inzulin rezisztenciáról akkor beszélünk, ha a szervezetben jelentősen növekszik az inzulin mennyisége, amire a sejtek nem képesek megfelelően reagálni. Ezt az állapotot a szervezet úgy próbálja meg kikerülni, hogy még több inzulint termel, de sajnos ezzel csak még nagyobb bajt generál.

A hasnyálmirigy nem tudja az inzulint állandóan termelni, a vércukorszint pedig jelentősen megemelkedik, ez pedig cukorbetegséghez vezet. Ezen kívül az inzulin megemelkedése a PCOS állapot kialakulását is előidézi. A PCOS esetében a petefészekben fokozódik az androgéntermelés, ami zavart okoz a petefészek normál működésében, ciszták jelennek meg és még túlsúly is kialakulhat.

A betegségnek melyek a legjellegzetesebb tünetei?

Számos olyan tünet létezik, ami felkeltheti az inzulin rezisztencia gyanúját. Ilyen lehet például az evések után rövid idő elteltével jelentkező ismételt éhségérzet. Az egyén ilyenkor többnyire cukrot tartalmazó ételeket szeretne fogyasztani. A megbetegedés tünetei közé tartozik még a fáradékonyság, remegés, erős verejtékezés napközben, illetve az éjszaka folyamán, kiszáradt ajkak, gyengeség, zavarok a menstruációs ciklusban, szőrösödés, de még memóriazavar is jelentkezhet. Fő tünet még a hízás, ami a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás ellenére is megmarad. Cukorterheléses vizsgálattal lehet fényt deríteni a betegségre, ahol a kapott értékek összehasonlításra kerülnek. Az inzulinrezisztencia vizsgálat éhgyomorra történik, 75 gramm glükózt öt perc alatt meginnia a páciensnek. A kezelőorvos értékeli a vércukorgörbét és az inzulingörbét (HOMA-index).

Az inzulin rezisztencia kezelése 3 fontos lépésből áll. Az első a helyes és egészséges táplálkozás. Ennél érdemes táplálkozási tanácsadó segítségét kérni, aki előírja, hogy mikor és pontosan mennyi szénhidrátot lehet fogyasztani. A második a rendszeres mozgás, a harmadik pedig az állandó gyógyszeres kezelés metformin hatóanyagú készítménnyel.