Covid

Előzze meg a Pneumococcus által okozott tüdőgyulladást

Főoldal |Blog |Előzze meg a Pneumococcus által okozott tüdőgyulladást

A Pneumococcus által okozott tüdőgyulladás halálozási aránya az elmúlt évek során nem sokat változott, csupán 1%-ot csökkent. A betegség megelőzhető egy újabb típusú konjugált vakcinával. A baktérium a légutakat támadja meg. A tüdőgyulladáson kívül véráram fertőzést, agyhártyagyulladást, középfülgyulladást és orrmelléküreg gyulladást is okozhat. A betegség lappangási ideje 1-3 nap, cseppfertőzés útján terjed.

Milyen tüneteket produkál?

A megbetegedés az esetek többségében magas lázzal jár, levertség és hidegrázás is kíséri. Ezt követően nem sokkal intenzív köhögés és nehézlégzés is társul hozzá, gyakran jelentkezik még mellkasi fájdalom, szapora pulzus. A központi idegrendszert is érintheti, ekkor tudatzavar, aluszékonyság, fejfájás, hányinger tartozik a főbb tünetek közé.

A Pneumococcus által keletkezett felülfertőződések rengeteg áldozatot követeltek. A baktérium az 5 év alattiakra és az 50 felettiekre veszélyes a legjobban, 1 éves kor alatt még magasabb a rizikó. Az immunrendszer a kor előrehaladtával veszít erejéből és egyre kevésbé képes ellenállni a kórokozóknak. Éppen ezért van jelentős szerepe a védőoltásoknak, hiszen csökkenti a betegség kialakulásának a kockázatát.

Hazánkban 2008-tól elérhető a Pneumococcus elleni védőoltás a csecsemők és a kisgyermekek számára, 2014-től pedig kötelezővé is tették. A vakcina hatása jelentős mértékben érezhető, ugyanis csökkent a megbetegedések száma és a gyermekek körében is lényegesen kevesebb van azokból, akik hordozók. Így csekélyebb az esélye annak is, hogy átadják a fertőzést az idősebb korosztálynak.