Covid

Egészségünk szempontjából fontos a helyes életmód!

Főoldal |Blog |Egészségünk szempontjából fontos a helyes életmód!

Betegségmegelőzés, jó közérzet, energikusság – ez mind elérhető megfelelő életmóddal!

Bizonyos betegségeket megelőzhetünk, ha helyes életmódot folytatunk. A helytelen táplálkozás a legtöbb esetben eleinte túlsúlyhoz, majd elhízáshoz vezet, ami rendkívül ártalmas az egészségünkre nézve. Sajnos hazánk élen jár ebben: felmérések alapján a magyarok egyharmada veszélyeztetett a felesleges kilók miatt. Ennek következtében drasztikusan megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, diabétesz, különböző mozgásszervi betegségek és a stroke kialakulásának kockázata. Az elhízás növeli egyes daganatos megbetegedések (pl. vastagbél-, prosztata-, méhtest-, petefészekrák)

A mozgásszegény életmód ugyancsak hozzájárul a meghízáshoz, ezért a helyes táplálkozás mellett vegyük rá magunkat, hogy rendszeresen mozogjunk. Heti négy alkalommal 30-40 perc mozgás bőven elégséges, persze lehet több is, és javasolt a napi ötszöri étkezés.

Hogyan táplálkozzunk helyesen?

Sokan nem tudják egyedül meghatározni, hogy miként táplálkozzanak egészségesen, ebben az esetben mindenképp kérjük szakember segítségét. Ami biztos, hogy kerüljük a magas szénhidráttartalmú ételeket és inkább fehérje alapúakat fogyasszunk. Kérhetünk orvosi diétát, ahol az orvos az első konzultáció alkalmával alaposan felméri a beteg egészségi állapotát. Szükség lesz belgyógyászati-kardiológiai kivizsgálásra, laborvizsgálatokra, különféle kockázati tényezők feltárására, testzsírzsázalék meghatározására és természetesen az étkezési szokások és a fizikai aktivitás feltárására.

Ezt követően az orvos két hetente ellenőrzi a páciens állapotát és feljegyzi a változásokat. Ez a fajta kúra segíti a helyes táplálkozási szokások elsajátítását.