Covid

Mit tehetünk az érproblémák ellen?

Főoldal |Blog |Mit tehetünk az érproblémák ellen?

Mit tehetünk az érproblémák ellen?

A szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásában hazánk azon országok közé tartozik, ahol rendkívül gyakran fordul elő a betegség. Több kockázati tényező is befolyásolja a kialakulását, például a cukorbetegség, dohányzás, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, de még az is, hogy a családban hányan érintettek benne.

Az érvizsgálat egyáltalán nem fájdalmas, ráadásul számos súlyos betegség, és életveszélyes állapot megelőzhető vele. Ezen kívül fizikális vizsgálatra is szükség van, lehet, hogy még ultrahangot is elrendel az orvos. A probléma megállapítását követően pedig rendszeres ellenőrzéseket kell elvégezni a pácienseken, például egy cukorbetegnek mindenképp el kell járnia a kontrollvizsgálatokra, mivel a veszélyeztetettebb kategóriába tartozik. Panaszmentesség fennállásakor is javasolt részt kell venni ezeken.

Milyen tünetekre figyeljünk?

Sebesedések jelenhetnek meg az alsó végtagokon, illetve felléphet izomfájdalom, jellemző továbbá az éjszakai lábikragörcs, az alsó végtagok általában megduzzadnak, hidegek, gyakran előfordul kéz- és lábzsibbadás, valamint az ujjak hirtelen elszíneződése is intő jel lehet.
Gyakran meg kell állni séta közben a lábfájdalom miatt, mely pihénésre megszűnik. Amennyiben a felsoroltakat észleljük, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnunk. Időpont foglalásnál számítsunk arra, hogy a szakemberek hiánya miatt a várakozási idő elég hosszadalmas. Ebben az esetben érdemes elgondolkodni a magánrendeléseken, ahol nem kell számolnunk a várólistával.

Hogyan védhetjük ki a betegséget?

Oda kell figyelni az egészséges életmódra, dohányzás elhagyására, táplálkozásra és a rendszeres mozgásra, de sajnos a genetikai állomány is sokat számít.