Covid

Milyen előjelei lehetnek a pajzsmirigy megbetegedésének?

Főoldal |Blog |Milyen előjelei lehetnek a pajzsmirigy megbetegedésének?
Pajzsmirigy

Hazánkban rendkívül sokan érintettek a pajzsmiriggyel kapcsolatos megbetegedésekben. Magyarország eléggé jódhiányos terület, ami szintén növeli a betegségek kialakulásának a kockázatát. Nem megfelelő mennyiségű jód fogyasztása már önmagában a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezet. A betegség sokáig lappanghat, mire bármilyen tünet is jelentkezik, pedig a kialakult göböket még kézzel is ki lehet tapintani, illetve a rendszeres szűrésekkel is elkerülhetjük a folyamatot.

A pajzsmirigy a gégeporc előtt helyezkedik el, kisméretű, ám mégis óriási szerepe van az anyagcsere folyamatban, a vércukor és a szívritmus szabályozásában, a koleszterin szinten tartásában, de még befolyásolja a szellemi fejlődést, hangulatot, menstruációs ciklusokat és a teherbeesést is.

Mit jelent a túlműködés?

Ebben az állapotában sokkal több hormont termel, amely fogyáshoz, fáradtság érzethez vezet, a betegek általában izzadást, szapora pulzust, szívritmuszavart, idegeskedést tapasztalnak, a várandós hölgyeknél pedig nagyobb az esély a vetélésre.

Mi az alulműködés?

Ilyenkor jellemző a hízás, gyengeség, bőrszárazság, vizesedés, koncentrációs zavar, nehézlégzés, depresszió. Kismamáknál szintén nagy a vetélés kockázata, sőt a magzat szellemi fejlődésének rendellenességét is okozhatja.

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatát követően a szakorvos képet kap a mirigy állapotáról, azt is látja, ha esetleg göbök alakultak ki rajta, hány darab van összesen és mekkorák. Izotópos vizsgálattal további információ nyerhetünk a göbökről (hideg vagy meleg göb). Gyakran szövettani mintát kell venni a pajzsmirigygöbből, hogy kizárható legyen a pajzsmirigy rákos elváltozása. Lehet, hogy elegendő a gyógyszeres kezelés és a folyamatos kontroll, de vannak esetek, amikor sajnos elkerülhetetlen a műtét.

Amennyiben észleljük az említett tüneteket, azonnal forduljunk szakorvoshoz!