Covid

A szívizominfarktus rendszeres szűréssel elkerülhető! 1. rész

Főoldal |Blog |A szívizominfarktus rendszeres szűréssel elkerülhető! 1. rész
Szívinfarktus

Hazánkban az elhalálozások több mint 50%-át a szív-, és érrendszeri betegségek okozzák. Egészséges életmód betartásával, és rendszeres szűrésekkel a szívizominfarktus megelőzhető. Infarktusnak nevezzük azt, amikor egy olyan ér kerül elzáródásra, amely valamelyik fontos szervünk ellátásáért felelős. Ezáltal az érrendszernek az a területe, amelyikbe nem jut el a véráram, elhal. A sejtek nem kapják meg a vér által szállított oxigént, valamint tápanyagokat, ami a sejtek pusztulását okozza. Az akut szívinfarktus következtében a szívet ellátó artéria záródik el, vagy alakul ki benne súlyos szűkület, így a szív saját vérellátásában létrejött zavar következményeként szívizomelhalás jöhet létre.

Az esetek többségében érelmeszesedés miatt történik a baj, ez azt jelenti, hogy a szívhez vezető artériák falán koleszterint és zsírt tartalmazó, úgynevezett plakkok keletkeznek, amelyek ha meghasadnak, véralvadást fokozó anyagokat szabadítanak ki, és a vérből kicsapódó vérlemezkék összetapadnak, amivel akár teljesen képesek elzárni a vér útját.

Milyen tünetek előzik meg a szívinfarktust?

A tünetek hasonlóak az angináéhoz, ám hosszabb ideig tartanak, fokozódnak és egyre nagyobb intenzitásúak. Intő jel a szegycsont mögött fellépő erős, szorító, nyomó mellkast érintő fájdalom, ami egyidejűleg kisugározhat a bal karba, nyakba és állcsontba. Mindezt jelentős mértékű izzadás, hányás, hányinger, gyengeség, légszomj kísérheti.
Vannak azonban olyan esetek is, akik tünetek nélkül estek át szívinfarktuson.

Olvassa el következő cikkünket, hiszen arról lesz szó, miként csökkentheti a szívizominfarktus kialakulásának veszélyét!