Covid

Egészségünk megőrzése a munkahelyi környezetben is elengedhetetlen!

Főoldal |Blog |Egészségünk megőrzése a munkahelyi környezetben is elengedhetetlen!
Munkahelyi környezetben az egészség megőrzése

A társadalom nagy része végzi munkáját stresszes környezetben, ami negatív hatással van az emberi szervezet egészségi állapotára, az elvégzendő feladatok minőségére, a hatékonyságra, arról nem beszélve, hogy krónikus betegségek kialakulását is előidézheti. Bizonyos idő elteltével a testi-lelki egyensúly teljesen felborul, pszichés és pszichoszomatikus tüneteket előidézve. Éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok fontosságára, és minél jobban felhívni rá a figyelmet a munkáltatók, és munkavállalók számára is egyaránt.

Milyen vizsgálatokat végez egy foglalkozás-egészségügyi szakorvos?

A foglalkozás-egészségügyi szakorvos feladata, hogy alaposan felmérje a munkavállaló egészségi állapotát, kivizsgálja és eldöntse, hogy az illető alkalmas-e az adott munkakör betöltésére. Továbbá a páciens részletes tájékoztatást kap a védőeszközökkel, és a munka -higiénés kérdésekkel kapcsolatban. A szakorvos feltárja a lehetséges munkahelyi ártalmakat, védőoltásokat ad be, elvégzi a fizikális vizsgálatokat, vérnyomás mérést, látás-, hallás-, valamint idegrendszeri vizsgálatot.
A vizsgálat körülbelül 20-25 percet vesz igénybe, de függ attól is, hogy a betegnek milyen kórelőzményei vannak. Az alkalmassági vizsgálatokat előre meghatározott időközönként, kötelező jelleggel szükséges megismételni.

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok által kideríthetőek azok a rizikófaktorok, amelyek felelősek a daganatos betegségek, szív-, és érrendszeri problémák kialakulásáért. A rizikófaktorok megszüntetésével, életmódváltással elkerülhető a súlyos szövődmények kialakulása.