Covid

A szívizominfarktus rendszeres szűréssel elkerülhető! 2. rész

Főoldal |Blog |A szívizominfarktus rendszeres szűréssel elkerülhető! 2. rész
Szívinfarktus

Előző cikkünket a témában itt olvashatja.

A szívizomtömeg jelentős hányada megmenthető, ha kevés idő telik el az érelzáródás és az ér újranyitása között. Ez akkor valósulhat meg, ha a baj időben felismerésre kerül, és az érintett minél hamarabb kórházi invazív kardiológiai ellátásban részesül.

A szívizominfarktus kialakulásának veszélye néhány szempont betartásával, és egészségesebb életmóddal nagyban csökkenthető. Ilyen tényező lehet a rendszeres testmozgás, vitaminokban és rostokban gazdag étrend, stresszhelyzetek tudatos elkerülése, testsúlycsökkentésre való törekvés, dohányzás, drogfogyasztás elkerülése, valamint az alkoholfogyasztás mérséklése. Ezekkel nem csak a szívinfarktus kockázata mérsékelhető, de megteremthető egy energikusabb, magabiztosabb közérzet. Már a gyermekeknél is törekedni kell a zsírszegény táplálkozás kialakítására, felhívni a figyelmet a testmozgásra, mindezt annak érdekében, hogy egészséges életet élhessenek felnőtt korukban.

A kardiovaszkuláris rizikó kiküszöbölésének egyik legnagyobb alapfeltétele a sóbevitel visszaszorítása. Bizonyos rizikófaktorok orvos segítsége által normalizálhatóak, ilyen a vérnyomás beállítása, a koleszterinszint karbantartása.

Milyen vizsgálatokat végeznek a szűrés által?

A kialakulóban lévő problémák rendszeres szűrésekkel visszafordíthatóak, amelyekre akkor is érdemes ellátogatni, ha a páciens panaszmentes. A diagnózis felállításához a szakorvos mindenképp ellenőrzi fogja a vércukorszintet, koleszterint, trigliceridet, húgysavat, vesefunkciókat, valamint belgyógyászati szakvizsgálat keretein belül hasi-, szív ultrahangra, boka-kar index ellenőrzésre, valamint szükség esetén ABPM-re (24 órás vérnyomás-monitorozás) is sort keríthet.