Covid

Milyen típusú elváltozások a fibroid tumorok?

Főoldal |Blog |Milyen típusú elváltozások a fibroid tumorok?
Fibroid

A fibroid tumorok – más néven fibrómák – olyan jóindulatú elváltozások, amelyek a kötőszövetekből indulnak ki, és a test bármely területén, a bőr felszínén megjelenhetnek. Sokszor vadhúsként is emlegetik ezeket a sejtburjánzásokat. Statisztikailag nőknél gyakrabban előfordul ez a betegség, de a férfiak körében is rendkívül gyakori. Jellemzően ott alakul ki, ahol a bőr valamilyen oknál fogva összegyűrődik. A középkorúak és az idősebbek nagyobb részben érintettek, és fokozottan veszélyeztetettek a túlsúlyosak. Kialakulásában nagy szerepet játszik a genetika, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján a hajlamosság komoly faktort jelent. Az ő esetükben több tucat, vagy akár több száz fibróma is előfordulhat egyszerre.

A fibroid tumorok önmagukban nem jelentenek veszélyt a szervezetre, azonban pozíciótól függően valamilyen fizikai behatásnak lehetnek kitéve. Ilyen lehet például a nyakon fellelhető változat, amely napi szinten irritálódik öltözködés közben, illetve folyamatos napsütésnek van kitéve.

Hogyan távolíthatóak el a fibroid tumorok?

A fibrómák a legtöbb esetben esztétikai problémát és sok kellemetlenséget okoznak, ezért javasolt az eltávolításuk. Szerencsére ma már egy mechanikus eljárással, helyi érzéstelenítést követően könnyedén eltűntethetőek, de ahhoz, hogy semmilyen nyoma ne maradjon, mindenképpen tapasztalt és felkészült szakorvosra, és megfelelő felszerelésre van szükség.

A beavatkozás az úgynevezett elektrokauter segítségével történik, amely lényegében egy árammal működő vágóeszköz. Az eltávolítást végző szakorvos ennek segítségével gyorsan és fájdalommentesen kimetszi a hám külső rétegéből az elváltozást, amelynek azután semmilyen nyoma nem marad. Mindössze két szabályt kell betartani: ezt követően egy napig nem érheti víz az érintett területet, valamint erősen javasolt a helyi fertőtlenítés a felülfertőzések elkerülése érdekében. A regenerálódást segítendő érdemes olyan időszakban eltávolítani a fibroid tumorokat, amikor kevesebb a napsütés, mint például télen.