Covid

Covid-19, Hol tartunk ma a járvány kezelésében és miként kerülhetjük el a megfertőződést?

Főoldal |Blog |Covid-19, Hol tartunk ma a járvány kezelésében és miként kerülhetjük el a megfertőződést?

A koronavírus járvány teljesen felforgatta a világot és megváltoztatta a 2020-as évet, de úgy néz ki, hogy idén sem lesz ez másként. Sajnos a járvány terjedése nem mutat javuló tendenciát, a halálozási arányok is rendkívül magasak, de az oltások megjelenése már adott egy kis reményt az emberek fejében, hogy hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba. A szabadság elvesztése és a bezártság megviseli a lakosságot, sajnos sokan depresszióba is esnek, a kórházakban szintén egyre nagyobb a káosz, éppen ezért fontos mindent elkövetni, hogy az előírt óvintézkedések maradéktalanul betartásra kerüljenek.

A Covid-19 sok esetben enyhe lefolyású, vannak, akik tünetmentesen vészelik át, viszont tovább adják másoknak. Sajnos többeknél nem ilyen szerencsés a helyzet és súlyos tünetek alakulnak ki, előfordulhat, hogy kórházi kezelésre, lélegeztetésre van szükség.

szájmaszk

A koronavírus elsősorban a légutakat, tüdőt támadja meg és súlyos szövődményeket okozhat főleg az idősebb, krónikus betegségekben szenvedők tekintetében. A fertőzést követően a vírus viszonylag gyorsan behatol a tüdősejtekbe, amelyek két típusba oszthatóak. Az egyik felel a nyák termelődéséért, ami gondoskodik a szövetek megóvásáért, valamint megfékezi a légzőszerv kiszáradását, a másik csoportba pedig az úgynevezett csillósejt tartozik, ennek feladata, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket, vírusokat. A kutatók úgy vélik, hogy a vírus a csillósejteket pusztítja el, így a tüdő szennyeződésekkel és folyadékkal fog megtelni.

Mi az, amire okvetlen figyelni szükséges?

Lehetőleg ne nyúljunk a kezünkkel az arcunkhoz és igyekezzünk minél kevesebb emberrel érintkezni, tehát kerüljük a túlzsúfolt helyeket. A boltban tartsunk tisztes távolságot másoktól, használjunk gyakran kézfertőtlenítőt, zárt helyeken viseljünk maszkot. Mossunk sűrűn kezet és, ha bármilyen tünetet is észlelünk, okvetlen maradjunk az otthonunkban és vegyük fel a kapcsolatot a háziorvosunkkal.