Covid

Magas vérnyomás, a néma gyilkos

Főoldal |Blog |Magas vérnyomás, a néma gyilkos

A hypertonia az esetek legnagyobb részében semmilyen tünetet nem okoz, a szervezet pedig alkalmazkodik a fokozatosan emelkedő vérnyomáshoz.

A betegségre leggyakrabban csak vérnyomásmérés kapcsán derül fény, ez jelzi, hogy valami nincs rendben- Az időben felismert és kezelt hipertónia esetén megelőzhetők a betegség szövődményei (szívinfarktus, agyvérzés).

Minősített Hipertónia Szakambulanciánkon kiemelt szerepet érdemel ez a betegség, mi pedig igyekszünk a maximumot nyújtani.

A hazai és a nemzetközi irányelvek egybehangzó módon definiálják a kritériumait. Amennyiben rendelőben mérik a vérnyomást, és ha a mért érték eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-es szintet, akkor magasvérnyomásról beszélünk. Tekintettel arra, hogy a vérnyomás jelentősen ingadozhat, ezért a pontos diagnózishoz otthoni vérnyomás-monitorozással juthatunk el. Alkalmanként legalább háromszor kell meghatározni és az utolsó két mérés átlagának kell elérnie vagy meghaladnia a 140 Hgmm szisztolés és/vagy a 90 Hgmm diasztolés értéket. A vérnyomásértékeket a 24 órás vérnyomás monitorozással (ABPM) lehet a legpontosabban felmérni.

A megelőzés fontossága

A magasvérnyomás kezelésében az életmódváltás (sószegény diéta, sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, rendszeres testmozgás, dohányzás elhagyása, alkoholfogyasztás mérséklése, kielégítő alvás) mellett gyógyszeres terápiára is szükségünk lesz. A legújabb ajánlások szerint kis hatóanyag tartalmú fix kombinációval indítjuk a kezelést, mivel ekkor érhetjük el leghatékonyabban a kívánatos vérnyomás értékeket.

Minden kivizsgálás (így a kardiológiai is) a korábbi, esetleges betegségek megismerésével, majd a panaszok részletes felvételével kezdődik. A betegvizsgálat mellett fontos az EKG készítése, mivel már ekkor fény derülhet bizonyos eltérésekre. Vérnyomás problémák esetén 24 órás vérnyomás-monitorozást, szívritmus rendellenességek miatt 24 órás EKG (HOLTER) vizsgálatot végzünk. A kivizsgálás fontos eleme a szívultrahang vizsgálat is és bizonyos esetekben a terheléses EKG.